Tivadar napja van. | 2024.04.20

Eladó a Magyar Posta elnevezésű kilencdarabos csehszlovák bélyegblokk

2017-03-17 19:21:00

Eladó az egykori csehszlovák bélyegek egyik legértékesebbnek tartott blokkja, a Magyar Posta blokk. 

    A kilenc darabból álló, húszfilléres Magyar Posta feliratú bélyegblokk egy százdarabos teljes bélyeglap része, amelyet 1919-ben Posta Ceskoslovenská 1919 (Csehszlovák Posta 1919) bélyegzővel láttak el. 
    A Ludvík Pytlícek cseh gyűjtő tulajdonában lévő bélyegblokk értéke ismeretlen, mert eddig még sohasem került eladásra. A barna színű bélyeg egy aratót ábrázol. A kilenc darabból álló bélyegblokk azért értékes, mert normálisan a kép alatt a Magyar Kir(ályság). felirat található. A Magyar Posta felirat nyilván tévedésből került a képek alá, ezért ritkaságnak számít. 
    Ludvík Pytlícek több ezer darabból álló gyűjteményének első részét vasárnap bocsátja árverésre a prágai Burda Auction aukciósház. A Magyar Posta blokk kikiáltási ára 1,5 millió cseh korona (17,25 millió forint) lesz. 
    Az aukciósház azzal számol, hogy a Magyar Posta blokk mintegy hárommillió korona körüli áron fog elkelni - nyilatkozta Richard Burda, az akciós ház igazgatója pénteken Prágában újságíróknak. Pytlícek teljes bélyeggyűjteményének az értékét a külföldi biztosítók több mint 100 millió koronában állapították meg. 
    A 74 éves Ludvík Pytlícek, aki az egyik legismertebb cseh bélyeggyűjtő, azért bocsátotta érverésre gyűjteményét, hogy az érte kapott pénzt szétoszthassa családja körében. Pytlícek tagja az elit bélyeggyűjtőket tömörítő Club 100 de Monte Carlo de 1 Elité de la Philatelie nemzetközi klubnak.