Emma napja van. | 2024.04.19

Törökországgal kötött migrációs megállapodásnak kézzelfogható eredményei vannak

2017-03-17 17:18:00

 

Az Európai Unió és Törökország között egy évvel ezelőtt létrejött migrációs megállapodásnak kézzelfogható eredményei vannak - jelentette ki Alexander Winterstein, az Európai Bizottság helyettes szóvivője pénteken brüsszeli sajtótájékoztatóján.

 

    A szóvivő az unió és Törökország között létrejött migrációs megállapodás eredményeit ismertető európai bizottsági tájékoztató kapcsán újságírói kérdésre válaszolva kijelentette, az Európai Unió elkötelezett amellett, hogy a megállapodás teljes körűen megvalósuljon.
    Aláhúzta, a megállapodás azokra a menekültekre is vonatkozik, akik nem kíséreltek meg Európába jutni vállalva a veszélyes út nehézségeit. A megállapodás azoknak is biztonságot nyújt, akik családjuk megtakarított pénzét nem az emberkereskedőknek kívánták adni. Az unió támogatást nyújt a Törökország területén élő menekültek szálláslehetőségei minőségének javításához, az iskoláskorú gyermekek oktatási lehetőségeinek bővítéséhez, a rászorultak étkezéséhez és gyógyászati ellátásához.
    Az Európai Bizottság jelentése kiemelte, hogy az illegális migráció és a veszélyes tengeri átkelésben életüket kockáztatók számának csökkentése, valamint a legális uniós bevándorlás lehetőségének megteremtése érdekében létrejött migrációs együttműködés lényegesen gyengítette az embercsempészek üzleti modelljét. Eredményeképpen az Európai Unió határára Törökország felől érkező, korábban akár napi 10 ezer illegális bevándorló száma napjainkra mintegy 40-re csökkent.
    Az Égei-tengeren vállalt veszélyes étekélések folyamán a megállapodást megelőző évben mintegy 1150-en, a megállapodást követő egy évben legfeljebb 80-an vesztették életüket.
    A Görögországból Törökországba visszaküldött, nemzetközi védelemre nem jogosultak száma meghaladta az 1500-at és mintegy 4000 szíriai menekültet telepítettek át Törökországból az Európai Unió tagországaiba.