Auguszta napja van. | 2024.03.29

 Európát nem menekültválság, hanem migrációs válság sújtja

2017-03-17 13:10:00

Európa nem menekültválsággal, hanem migrációs válsággal szembesül - jelentette ki Kovács Zoltán kormányszóvivő pénteken a ZDF német országos közszolgálati televíziónak.

    Kovács Zoltán a ZDF Mit kezdjünk Európával? című összeállításában sugárzott beszélgetésben arra a felvetésre, hogy Magyarország az uniós támogatások legnagyobb haszonélvezői közé tartozik, mégsem akar menekülteket befogadni, hangsúlyozta, hogy a két ügyet nem lehet összekapcsolni, Európát pedig nem menekültválság sújtja.
    Csak tavaly 1,2 millió ember érkezett Európába, és a legtöbben nem Szíriából jöttek. A magyar hatóságok 104 országból regisztráltak embereket. Ez is mutatja, hogy "interkontinentális szintű tömeges migrációról" van szó, és ennek megfelelően kell eljárni. Magyarországnak a belső határellenőrzés nélküli schengeni övezet működését szabályozó előírásokból fakadóan kötelessége megakadályozni mindazok belépését az övezet területére, akiknek nincsen erre jogosultságuk, ezért a szerb határon megtette a szükséges intézkedéseket az illegális migráció felszámolására - tette hozzá a kormányszóvivő.
    Ennek pedig semmi köze az uniós strukturális alapokból származó támogatásokhoz - hangsúlyozta Kovács Zoltán. Günther Oettinger német uniós biztos minapi nyilatkozatát felidézve hozzátette, hogy az uniós forrásokból nemcsak a támogatott országok húznak hasznot, hanem a nettó befizetők is, köztük Németország.
    Arra a kérdésre, hogy Magyarország megszegi-e az európai és nemzetközi menekültügyi előírásokat, a kormányszóvivő kijelentette, hogy ilyesmiről egyáltalán nincs szó, és nem létezik arra vonatkozó alapvető emberi jog, hogy mindenki szabadon megválaszthatja, melyik országban kíván védelmet kérni. 
    Az Európába érkezők többsége nem is kap menekültstátuszt, így felmerül a kérdés, vajon emberséges eljárás-e százezres tömegeket beengedni, majd visszaküldeni őket, mert nem jogosultak védelemre, és nem jobb-e inkább megpróbálni megállítani őket az uniós külső határon és tisztázni, hogy kinek jár menekültstátus - mondta Kovács Zoltán. 
    A baloldali politikusok viszont "meghívják az embereket az egész világból", és arra ösztönzik őket, hogy illegális határátlépéssel szegjék meg a nemzetközi jogot. Ezzel szemben a magyar kormány szerint az EU területén kívül kell döntést hozni az Európába igyekvő "százezrek és milliók" ügyében, és tiszteletben kell tartani a schengeni szabályokat - tette hozzá a kormányszóvivő.
    Azzal a felvetéssel kapcsolatban, hogy Magyarország elsőként állított fel kerítést határán a menekültek feltartóztatására, Kovács Zoltán rámutatott, hogy Spanyolország észak-afrikai területeinek határán régóta kerítések állnak, és a franciaországi Calais-ban is kerítéssel védik a Nagy-Britanniába vezető tenger alatti alagút bejáratát.
    Arról is beszélt, hogy a magyar meggyőződés szerint nem migránsok beengedésével kell megoldani a demográfiai gondokat, ugyanakkor Magyarország védelmet kínál a politikai menedékjogra jogosult kérelmezőknek, akik azonban nagyon kevesen vannak. Kiemelte, hogy az európai határokon zajló illegális migráció súlyos veszélyt jelent, és egyetlen régió vagy kontinens sem kezeli annyira "felelőtlenül" ezt a problémát, mint Európa.