Auguszta napja van. | 2024.03.29

Európa Tanács: Portugáliának fokoznia kell az emberkereskedelem fiatalkorú áldozatainak védelmét

2017-03-17 12:21:00

Az Európa Tanács felszólította pénteken Portugáliát, hogy fokozza az emberkereskedelem fiatalkorú áldozatainak védelmét és gyorsítsa személyazonosságuk megállapításának folyamtatát.

    A strasbourgi székhelyű Európa Tanács (ET) emberkereskedelem elleni szakértői csoportja (GRETA) pénteken közétett jelentésében megjegyezte, a portugál hatóságok a tanács több ajánlását megfogadták és végrehajtották, például bűncselekménnyé nyilvánították a kényszerített koldulást és kizsákmányolás céljából folytatott emberkereskedelmet.
    Kiemelték továbbá az emberkereskedelem áldozatainak megsegítésére indított kezdeményezéseket, amelyek a hatóságok és a civil szervezetek közötti információk megosztását és az együttműködést fokozzák, valamint a bevándorlási és határőrizeti szervek kötelékében, az emberkereskedelem felszámolása érdekében létrehozott speciális egységet.
    A GRETA ugyanakkor arra hívta fel a portugál hatóságok figyelmét, hogy további erőfeszítésekre van szükség az emberkereskedelem kiskorú áldozatainak védelme és ellátása terén, valamint gyorsítani kell személyazonosságuk megállapításának folyamatát. Portugáliának nagyobb figyelmet kell fordítania a fiatalkorú menekültek megfelelő elszállásolására, iskoláztatására és szakoktatására, valamint képzett személyzet és nevelőszülők biztosítása által csökkentenie kell az intézetekből eltűnő, kísérő nélkül érkezett kiskorú menedékkérők számát.
    A szakértők amiatt is aggodalmukat fejezték ki, hogy az emberkereskedelem áldozatai közül kevesen kapják meg a szabályozások által előírt kárpótlásukat, valamint arra ösztönözték a portugál hatóságokat, hogy törvényi előírásokkal biztosítsanak arányos és visszatartó erejű büntető rendelkezéseket az emberkereskedelemben érintettek esetében.