Auguszta napja van. | 2024.03.29

Nem jó ötlet erővel egységesíteni az uniós tagállamok különböző érdekeit

2017-03-17 10:03:00

Egyáltalán nem jó ötlet erővel egységesíteni az uniós tagállamok különböző érdekeit - olvasható a Die Presse című osztrák lap által pénteken közölt kommentárban, amely szerint a kikényszerített egységnek nagyobb politikai ára lesz, mint haszna.

    "Valószínűleg alig van más fogalompár, amellyel ennyire gyakran találkozik a médiafogyasztó, mint az unió és a széttagoltság" - állapítja meg Christian Ortner kolumnista. Meglátása szerint az unió 28 kormányfőjének találkozója az utóbbi években kakas nélküli tyúkudvarhoz hasonlít, ahol izgatottan, ámde céltalanul "kotkodácsolnak" anélkül, hogy bármiben egyezségre jutnának.   
    A szerző szerint nem arról van szó, hogy a politikusok buták, lusták vagy alkalmatlanok lennének, hanem egyszerűen a különböző államok eltérő érdekeit képviselik. "Hiszen a franciáknak joguk van megengedni a török kampányrendezvényeket és a hollandoknak pedig joguk van ahhoz, hogy mindezt ne tegyék" - állapítja meg a szerző, hozzátéve: ugyanez vonatkozik minden ügyre, amely az utóbbi időben megosztotta az uniót. 
    "Így a svédeknek joguk van ahhoz, hogy multikulturális állammá nyilvánítsák magukat, a lengyeleknek pedig ahhoz, hogy ezt ne akarják. Ugyanígy a németeknek jogukban áll annyi menekültet befogadni, amennyit akarnak, ahogyan a magyaroknak is jogukban áll a lehető legkevesebb menekültet beengedni az országba" - áll a véleménycikkben. 
    Christian Ortner úgy véli, hogy Európa népei számos szempontból nagyon különbözőek - még akkor is, ha Brüsszel ezt nem így gondolja.  Úgy látja, hogy ennek nem folklorisztikus, hanem politikai, vallási, kulturális, geostratégiai és gazdasági okai vannak. Rámutatott: ez a sokszínűség eredményezte Európa 19. századi felemelkedését és gátolja meg a valódi unió létrejöttét. 
    "Míg a jövő héten tartandó olaszországi EU-csúcson ünneplik a római szerződés hatvanadik évfordulóját, addig az unió jövője feletti bizonytalanság minden eddiginél nagyobb" - állapítja meg a szerző.