Csongor napja van. | 2024.04.16

Tárlatvezetések is színesítik a Petőfi Irodalmi Múzeum programjait

2017-03-15 18:58:00

Barabás Miklós Petőfi-portréját is megtekinthették az érdeklődők a Petőfi Irodalmi Múzeumban (PIM) a nemzeti ünnepen, emellett tárlatvezetések és kézműves foglalkozások is színesítették a szerdai programokat.

    Barabás Miklós Petőfi-portréját ezen a napon 15 óráig tekinthették meg a látogatók, a kép történetéről E. Csorba Csilla művészettörténész tartott előadást. 
    Barabás Miklós tusrajza kiemelkedő jelentőségű a Petőfi-portrék sorában, hiszen az utókor jórészt ezt a Petőfi-arcot hagyományozta tovább. Barabás 1846 nyarán Petőfi Összes költeményei első kiadásához rajzolta le a költőt. A kötet a rajz nyomán készített acélmetszettel a címlapon, díszes szaténkötésben jelent meg 1847. március 15-én. A tusrajzot az 1900-as évek elején Ernst Lajos gyűjteményének darabjaként állították ki a Petőfi Házban. Ekkor kapta különleges, eredetileg szentképhez készült Ave Maria feliratú aranyozott reneszánsz fakeretét. Ernst halála után hosszú időre nyoma veszett, csak 2011-ben került elő újra. Akkori tulajdonosától a Magyar Nemzeti Bank megvásárolta és Értéktár programja jóvoltából a Petőfi Irodalmi Múzeumban helyezte tartós letétbe - olvasható az intézmény honlapján.
    A nemzeti ünnepen a családokat játékos feladványok, nemzeti szalagos hajfonat-készítés és kézműveskedés szórakoztatta, továbbá bárki kipróbálhatta Landerer és Heckenast nyomdagépét, amelyen a forradalom 12 pontját nyomtathatták. 
    Délben koszorúzással egybekötött ünnepi megemlékezést tartottak a múzeum udvarán álló Petőfi-szobornál, ahol ünnepi beszédet mondott Szentmártoni János költő, valamint közreműködött Gryllus Dániel Kossuth-díjas előadóművész, zenész.
    A "Ki vagyok én? Nem mondom meg." Petőfi választásai című kiállítást Kalla Zsuzsa, majd Asztalos Emese irodalomtörténészek, az Írói fogások - terítéken az irodalom című tárlatot Szilágyi Judit kurátor vezetésével nézhették meg a látogatók. 
    Szabadság, szerelem címmel Arany és Petőfi barátsága kel életre délután a két alkotó levelezése segítségével Fenyő Iván és Balázs Zoltán színművészek előadásában, Seres Tamás rendezésében.
    Ezen a napon a múzeum kiállításai és programjai ingyenesen várják a látogatókat.