Emma napja van. | 2024.04.19

Orbán: "48-as szelek fújnak Európában"

2017-03-15 11:24:42

Orbán Viktor miniszterelnök ünnepi beszédet mondott a Nemzeti Múzeum előtt.

Orbán Viktor először köszöntötte az ünnepségre érkezett lengyel delegációt:

Fontos nekünk, mint 48-ban, hogy most is itt vannak velünk."

A miniszterelnök beszédében úgy fogalmazott, hogy minden nemzet úgy ünnepel, ahogy jelleme adja. "Valaki fesztivált rendez, van aki partit ad. A mi családi szelfink egy győztes nemzetet mutat. Mi úgy tudjuk, hogy nem vesztettünk."

A háborút, a haza megmaradásáért és a nemzet fennmaradásáért vívott háborút végül mindig megnyertük. Március 15. a cáfolhatatlan bizonyíték, hogy mi voltunk, vagyunk és leszünk. Ez a mi diadalunk"

- mondta a miniszterelnök, aki szerint a bátrakat ünnepeljük, akiknek a bátorsága nélkül már nem lehetnénk itt.

 
Fotó: MTVA - Médiaszolgáltatás-támogató és Vagyonkezelő Alap

Orbán Viktor szerint a '48-as mérce és iránytű megmondja ma is, ki mennyit ér a haza mérlegén. "Ki a hű, a hazafi, az odaadó, ki a bátor" - fogalmazott a kormányfő, kiemelve: megmutatja, mi a nagyság. Hozzátette: megmutatja azt is, mi a kisszerűség, az álnokság és az álomgyilkosság, mi az országépítés, és mi az országrombolás.

1848 mércéje meghatározza mindannyiunk személyes helyét a nemzet soraiban. És 1848 meghatározza nemzetünk helyét is a nemzetek soraiban - mondta a kormányfő. Orbán Viktor szerint 1848 nem áll magányos szigetként a magyar történelem folyamában:

1848 kapocsként fogja össze Rákóczi szabadságharcát és '56 októberét."

Orbán úgy fogalmazott: 2061 évvel ezelőtt ezen a napon egy merénylet rázta meg az ókori Rómát, 1848 tavaszán forradalmak törtek ki, és most is a lázadás állapotában vannak Európa népei.

 
Fotó: MTVA - Médiaszolgáltatás-támogató és Vagyonkezelő Alap

Az elmúlt évben a nemzetek újra fellázadtak a brüsszeli bürokraták, a liberális világmédia és a feneketlen bendőjű nemzetközi tőke álszent szövetsége ellen. Először az angolok, aztán az amerikaiak. Ebben az évben jön a folytatás."

A kormányfő szerint ma ismét '48-as szelek fújnak Európában, Brüsszelben le kell dobni az álszentség maskaráit, egyenes beszédre és a jövő nyílt megvitatására van szükség. Szavai szerint "nekünk nem a pártocskák lökdösődésében, hanem a nemzetépítés horizontján kell helyt állnunk".

A magyar nemzet horizontjáról nézve két út közül választhatunk: választhatjuk azt, amely a nemzeti nagyság tágas kapujához, és azt is, amelyik a gyűlölködés lehúzó ingoványába vezet. Az idő igaz, és eldönti, ami nem az"

- fogalmazott.

 
Fotó: MTVA - Médiaszolgáltatás-támogató és Vagyonkezelő Alap

Lehet, hogy Brüsszelnek és a nemzetközi pénztőkének nem számít sem a magyar nemzet múltja, sem a magyar jövő. De nekünk számít. Lehet, hogy Brüsszelnek és a nemzetközi pénztőkének nem számít az európai emberek biztonsága. De nekünk számít. Lehet, hogy Brüsszelnek és a nemzetközi pénztőkének nem számít, hogy megmaradunk-e magyarnak. De nekünk számít"

- mondta Orbán Viktor, aki szerint ez a mostani európai lázadás tétje. Kiemelte: függetlenségünk és nemzeti önállóságunk védelmében az előttünk álló csatákat bátran meg kell vívnunk, Brüsszelt meg kell állítanunk, határainkat meg kell védenünk, a betelepítést meg kell akadályoznunk. Rámutatott: a magyarok a boldog élethez csak úgy juthatnak el, ha a szabadság és a függetlenség útját követik.

Nekünk szabadság és függetlenség nélkül nem igazi otthon a haza. És a mi magyar fajtánk nem lehet boldog olyan hazában, ami nem az otthonunk"

- fogalmazott.

 
Fotó: MTVA - Médiaszolgáltatás-támogató és Vagyonkezelő Alap

A végre valahára megteremtett egységet nekünk kell működtetni, és minden nap tovább- és újraépíteni"

- fogalmazott Orbán Viktor, valamint kiemelte: saját lábunkon állunk, a saját kenyerünket esszük, nem vagyunk szolgái se magyar, se idegen hatalmasságoknak. Munkát adtunk emberek százezreinek, a családokat megerősítettük, és valódi nemzeti egységet teremtettünk" - mondta.

Hangsúlyozta azonban, hogy nincs olyan egység, amelynek fenntartásáért ne kellene nap mint nap megdolgozni, nincs olyan eredmény, amely megvédené önmagát.

Nekünk kell azokat megvédenünk"

- jelentette ki a kormányfő.