Gedeon napja van. | 2024.03.28

Rutte: Erdogan kijelentése a történelem undorító meghamisítása

2017-03-14 17:25:00

 Recep Tayyip Erdogan a srebrenicai mészárlásra vonatkozó kijelentése a történelem undorító meghamisítása - jelentette ki Mark Rutte holland miniszterelnök a holland RTL televízióban kedden.

    Rutte aláhúzta, a török elnök továbbra is feszültséget szít Hága és Ankara között, de Hollandia nem alacsonyodik le erre szintre, ez teljességgel elfogadhatatlan - tette hozzá.
    Recep Tayyip Erdogan török államfő kedden kijelentette, hogy nem lehet egy bocsánatkéréssel elintézni a Törökország és Hollandia között kialakult diplomáciai vitát, "állami terrorizmusnak" nevezte a holland fellépést és arra figyelmeztetett, hogy Ankara további büntetőintézkedésekhez folyamodhat.
    Beszédében megemlítette a kelet-boszniai Srebrenica városában 1995-ben történt mészárlást, amellyel kapcsolatban kijelentette, a holland kéksisakosoknak nem sikerült megakadályozniuk a vérengzést.
    A két ország közötti diplomáciai pengeváltást az okozta, hogy a holland hatóságok szombaton két török minisztert is megakadályoztak abban, hogy részt vegyenek az elnöki rendszer bevezetéséről döntő április 16-i török népszavazás kampányrendezvényein Hollandiában.
    A szerb határ közelében, Bosznia-Hercegovinában található Srebrenica a délszláv háború során az ENSZ védelme alatt állt, ezért a környék muszlim bosnyák lakossága itt keresett menedéket. A boszniai szerb erők 1995 júliusában elfoglalták a várost, a kézifegyverekkel felszerelt holland békefenntartók pedig gyakorlatilag semmilyen ellenállást nem tanúsítottak. Srebrenica elfoglalását követően a szerb erők néhány nap alatt mintegy nyolcezer bosnyák férfit és fiút mészároltak le. A vérontást, amelyet a hágai Nemzetközi Törvényszék népirtásnak minősített, a második világháborút követő időszak legszörnyűbb európai tömeggyilkosságaként tartják számon.
    2016 szeptemberében az Emberi Jogok Európai Bírósága (EJEB) elutasította azt a keresetet, amelyet boszniai panaszosok nyújtottak be a holland állam ellen a srebrenicai mészárlás ügyében. A felperesek, a Srebrenicában boszniai szerb katonák által legyilkolt áldozatok hozzátartozói azzal vádolták meg a holland hatóságokat, hogy nem vizsgálták ki megfelelően három holland ENSZ-békefenntartó büntetőjogi felelősségét, akik szerintük a biztos halálba küldték a rokonaikat azzal, hogy a támaszpontjuk elhagyására utasították őket, miután a boszniai szerb erők bevonultak a településre.