Gedeon napja van. | 2024.03.28

Átadták a MÚOSZ díjait

2017-03-14 15:05:00

A médiában dolgozók a pozitív változások kezdeményezői, hiszen ezek a folyamatok Magyarországon rendre úgy indultak el, hogy "az újságírók mindig egy kicsivel több szabadságot akartak maguknak" - hangsúlyozta a Magyar Újságírók Országos Szövetsége (MÚOSZ) és a Sajtószakszervezet kedden megrendezett sajtónapi ünnepségén a MÚOSZ februárban megválasztott elnöke.

    Hargitai Miklós arról beszélt: a reformkorban alakult ki a magyar szerepfelfogás, hogy "az újságíró nem a szórakoztatóipar része", hanem a társadalmi változások őre, néha katalizátora is, a hatalom ellenőre, az egyszerű ember képviselője.
    Hangsúlyozta: teljesen mindegy, hogy az újságírók a politikáról mit gondolnak, az mindenkinek a magánügye, az viszont nagyon fontos, hogy a nyilvánosságról ugyanazt gondolják, legyenek tudatában annak, milyen állapotban van ma Magyarországon a nyilvánosság, és annak is, hogy ha ezen változtatni szeretnénk, azt csak együtt tudják megcsinálni.
    Az eseményen Kukorelly Endre József Attila-díjas író, költő arról beszélt, gyerekkora abszurditásai közé tartozott, miként tanították 1848. március 15. eseményeit egy olyan rendszerben, ahol "gyakorlatilag nem volt sajtószabadság". Mint mondta, "amíg tiltólista van, addig sajtószabadságról nem lehet beszélni", az ilyen jelenségek ellen pedig közös fellépésre van szükség.
    Az eseményen adták át a MÚOSZ életműdíjait, az Aranytollakat; az idei díjazottak: Bársony Éva, a Népszava kulturális újságírója, főmunkatársa, László Ágnes író, újságíró, a Kossuth Kiadó kommunikációs vezetője, Léderer Pál egykori népszabadságos újságíró, szerkesztő, Szekeres István, az utanpotlassport.hu szerkesztője, Vince Mátyás, az MTI korábbi elnöke és Szabó Zsolt erdélyi zsurnaliszta, aki évtizedekig vezette a kolozsvári Művelődés című folyóirat könyvtagozatát.
    Az eseményen adták át a MÚOSZ tagozatainak díjait is. Környezetvédelmi és vízügyi írásaiért Viniczai Sándor, a Magyar Mezőgazdaság szerkesztője, gazdasági tárgyú írásaiért Illésy Sándor, az MTI/MTVA Borsod-Abaúj-Zemplén megyei tudósítója, a kulturális sajtóban kifejtett tevékenységéért pedig Tálas Andrea, a HVG szerkesztője vehetett át elismerést.