Gedeon napja van. | 2024.03.28

NFM: az e-kereskedelem és a kettős termékminőség áll a fogyasztóvédelem középpontjában az idén 

2017-03-14 12:59:00

Az e-kereskedelem szabályozása és a kettős termékminőség megszüntetése áll a fogyasztóvédelem középpontjában az idén, de kiemelt feladat maradt a termékbemutatók ellenőrzése is - mondta Kara Ákos, a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium (NFM) fogyasztóvédelemért és infokommunikációért felelős államtitkára kedden Budapesten, sajtótájékoztatón.

    Az államtitkár fogyasztóvédelmi garanciákat sürgetett a robbanásszerűen bővülő internetes kereskedelem szabályozására, egyúttal eredményesnek nevezte az eddigi intézkedéseket. Az érintett internetes vállalkozások együttműködőek, a hatóságok folyamatosan egyeztetnek velük - tette hozzá. 
    Kara Ákos közölte, hogy a kettős élelmiszerminőség fogyasztóvédelmi szempontból is fontos probléma, ezért összehasonlító vizsgálatokkal igyekeznek kiszűrni a nem megfelelő minőségű élelmiszereket és nem élelmiszerjellegű termékeket. 
    Az NFM államtitkára utalt arra is, hogy a megtévesztésre - különösen az idősebbek kihasználására - épülő termékbemutatókat új jogszabályokkal (ügyfélszolgálati kötelezettség, ingyenes juttatások reklámtilalma, hitelnyújtási tilalom) sikerült visszaszorítani. A továbbra is működő vállalkozások szigorú ellenőrzésekre számíthatnak, a trükközők ellen a kormány fel fog lépni - hangsúlyozta.
    Az államtitkár kijelentette, hogy a fogyasztóvédelmi rendszer változásai az intézményrendszer elérhetőségét, a jogérvényesítés lehetőségét javítják: január 1-től a Nemzeti Fogyasztóvédelmi Hatóság a minisztérium keretein belül működik, a járási hivatalok pedig fogyasztóvédelmi ügyköröket kaptak, valamint továbbítják a vásárlók békéltetőtestületi kérelmét a területileg illetékes szervezethez.   
    Keszthelyi Nikoletta, az NFM fogyasztóvédelemért felelős helyettes államtitkára a sajtótájékoztatón elmondta, hogy az internetes vásárlók kiszolgáltatottságának enyhítése érdekében létrehozták a súlyosan jogsértő webáruházak adatbázisát. A kormany.hu oldalon elérhető lista (jogsertowebaruhazak.kormany.hu) február végétől nyilvános és két évig mutatja azokat a vállalkozásokat, amelyek ellen jogerős határozat született.
    Ismertette továbbá, hogy a megtévesztő termékbemutatók jelentős része megszűnt ugyan, de megjelentek az orvosi vagy szociális szolgáltatásokat (gyógyszerek, távfelügyelet, stb.) kínáló, valamint a lakásokba, üzletekbe szervezett árubemutatók, ahol a fogyasztó nem élhet az elállás jogával.
    Keszthelyi Nikoletta utalt arra is, hogy szeptember óta 31-en jelentkeztek az NFM "Fogyasztói tudatosságra nevelő iskola" pályázatára, amely azokat az intézményeket díjazza, amelyek alternatív módon támogatják a diákok tudatos fogyasztóvá válását. Az elismerést mostanáig 10 megyében 14 intézmény kapta meg.