Auguszta napja van. | 2024.03.29

Megtiltanák az önkényuralmi jelképek kereskedelmi célú felhasználását

2017-03-13 20:33:12

Megtiltaná Semjén Zsolt (KDNP) miniszterelnök-helyettes és Lázár János (Fidesz), a Miniszterelnökséget vezető miniszter az önkényuralmi jelképek általános kereskedelmi célú felhasználhatóságát - olvasható a parlament honlapján hétfőn megjelent törvényjavaslatban.

    A két kormánypárti politikus által országgyűlési képviselőként benyújtott javaslat szerint az önkényuralmi jelképek kereskedelmi célból történő megjelenítése, "és ezáltal lopakodó társadalmi elfogadtatása egyfajta legitimációját jelenti a diktatúrák korábbi szimbólumrendszereinek. Ez ugyanakkor nem kívánatos, sőt, kifejezetten káros a kollektív társadalmi emlékezet szempontjából". A javaslat szerint aki önkényuralmi jelképet kereskedelmi céllal felhasznál, megjelenít vagy ilyen jelképpel ellátott árut, szolgáltatást értékesít, bűncselekményt követ el.
    A javaslat indoklásában kifejtik, hogy a jelenleg érvényben lévő szabályozást azután hozták, hogy az Emberi Jogok Európai Bírósága a korábbi, szigorúbb törvényt ellentétesnek találta a véleménynyilvánítás szabadságával. Az előterjesztők álláspontja szerint ugyanakkor az önkényuralmi jelképeknek a kereskedelmi célból történő felhasználhatósága nem olyan jog, amely - a véleménynyilvánítás szabadságával ellentétben - konkurálhatna az önkényuralmi jelképek tiltásához fűződő közérdekkel.
    A javaslat szerint a tilalom nem vonatkozna az ismeretterjesztő, oktatási, tudományos, az önkényuralmi jelképekhez kötődő történelmi eseményeket ábrázoló művészeti célú vagy a történelem, illetve a jelenkor eseményeiről szóló tájékoztatás céljából történő felhasználásra, megjelenítésre vagy értékesítésre.
    Ugyanakkor, ha egy kérelmező bizonytani tudja, hogy az önkényuralmi jelkép használatához olyan magánérdek fűződik, amely nem sérti társadalmi csoportok érzékenységét, akkor - a kormány egyedi határozata alapján - továbbra is használhatná a jelképet.
    A törvényhely megteremti a fogyasztóvédelmi hatósági ellenőrzés lehetőségét a kereskedelmi forgalomban, szigorú bírság előírásával a vállalkozások bármely formája számára, amennyiben a törvényben foglaltakat megsértik.
    A törvény a kihirdetés után 30 nappal lépne hatályba, ugyanakkor 2018. január 1-ig nem minősülne bűncselekménynek a horogkereszt, az SS-jelvény, a nyilaskereszt, a sarló-kalapácsot, az ötágú vörös csillagot vagy ezeket ábrázoló jelképet felhasználni a kereskedelemben.