Gedeon napja van. | 2024.03.28

Nem sért jogszabályt a török külügyminiszter gépének kitiltása Hollandiában

2017-03-12 17:40:00

Tóth Norbert nemzetközi jogász szerint "jogelvbe valószínűleg ütközik, de jogszabályba nem", hogy nem engedték leszállni szombaton Hollandiában a török külügyminiszter repülőgépét.

    Tóth Norbertet vasárnap az M1 aktuális csatornán kérdezték azzal kapcsolatban, hogy Hollandia visszavonta a Mevlüt Cavusoglu török külügyminisztert Hollandiába szállító repülőgép leszállási engedélyét; ez a nemzetközi jogász szerint az államok közötti baráti kapcsolatok elvét "valószínűleg sérti", de konkrét jogszabályt nem.
    Tóth Norbert elmondta szakértői véleményét arról is, hogy a Velencei Bizottság pénteki nyilatkozatában úgy foglalt állást, az elnöki rendszer bevezetéséről szóló török alkotmánymódosítási javaslat veszélyes visszalépés a demokrácia útján.
    A nemzetközi jogász jelezte: nem önmagában az elnöki rendszer bevezetésének tervét kritizálták, hiszen ilyen sok országban van, hanem azt, hogy a javaslat nagyon erős végrehajtó hatalmat adna az elnöknek, ezzel párhuzamosan gyengítené a parlamentet, valamelyest gyengítené az igazságszolgáltatást és a hadsereget is. Utóbbit ugyanakkor Tóth Norbert a tavalyi puccskísérlet miatt "érthető törekvésnek" nevezte.
    Álláspontja szerint a javaslat legproblémásabb része, hogy ezzel az elnök "szinte bármikor" feloszlathatja a parlamentet.
    Törökországban április 16-án tartanak népszavazást az elnöki rendszer bevezetéséről.