Auguszta napja van. | 2024.03.29

A palesztin elnököt washingtoni látogatásra hívta az amerikai elnök

2017-03-11 09:53:00

Donald Trump elnök meghívta Mahmúd Abbászt, a Palesztin Hatóság elnökét a Fehér Házba - közölte pénteken az amerikai közszolgálati rádió (NPR), Abbász elnök szóvivőjére, Nabil Abu Rudeinára hivatkozva.

    Rudeina Rámalláhban megerősítette, hogy Trump elnök hivatalba lépése óta először beszélt a palesztin elnökkel. Találkozójuk idejét egyelőre nem rögzítették, de az amerikai elnök a jövő héten Jason Greenblatt személyében különmegbízottat küld Jeruzsálembe és Ciszjordániába, hogy megpróbálja felújítani a palesztin-izraeli béketárgyalásokat. 
    Rudeina szerint a telefonbeszélgetésben Trump a békefolyamat iránti elkötelezettségét hangsúlyozta, Abbász pedig kiemelte, hogy a béke "stratégiai döntés" a palesztinok részéről, s a békekötésnek egy Izrael mellett létező önálló palesztin állam létrehozásához kell vezetnie.
    Nikki Haley amerikai ENSZ-nagykövet a héten találkozott először a palesztin ENSZ-megfigyelővel, s az amerikai sajtóban megjelent, de hivatalosan meg nem erősített információk szerint Mike Pompeo, a Központi Hírszerző Ügynökség (CIA) vezetője a múlt hónapban titokban látogatást tett Rámalláhban.