Emma napja van. | 2024.04.19

Kodály Zoltánra emlékező sorozatot indított az m5

2017-03-10 19:33:00

 Kodály Zoltánra emlékező sorozat látható vasárnaponként az m5 csatornán a zeneszerző, zenepedagógus és népzenegyűjtő halálának 50. és születésének 135. évfordulója alkalmából.

    Az m5 lexikon - Kodály című 52 részes sorozat idén márciustól jövő év márciusáig látható vasárnap délutánonként 5 órától. Az első részt Kodály Zoltán halálának 50. évfordulója alkalmából tekinthették meg az érdeklődők - mondta el Radványi Dorottya szerkesztő-műsorvezető az MTI-nek.
    Hozzátette: a sorozat öt-öt perces epizódjaiban a televízió archívumában fellelhető anyagok mellett Kodály Zoltánt személyesen ismerő tanítványok, pályatársak mellett életrajzírói emlékeznek vissza a zenetudósra. Kodály Zoltánra mások mellett Szőnyi Erzsébet zeneszerző-zenepedagógus, Vásáry Tamás zongoraművész-karmester, Eősze László zenetörténész, Bónis Ferenc zenetörténész, Perényi Miklós gordonkaművész és Medveczky Ádám karmester emlékezik.
    Az archív felvételeken Kodály Zoltán látható különböző helyzetekben szerepelve, így családi közegben, magánemberként, kórusokat látogatva, vezényelve a Zeneakadémián vagy éppen Arturo Toscanini karmesterrel egy koncerten Olaszországban - ismertette a részleteket a szerkesztő.
    A műsorban bemutatnak továbbá olyan magyarországi helyszíneket, amelyek markánsan Kodályhoz kapcsolódnak, valamint olyan intézeteket, amelyek továbbviszik a zenetudós pedagógiai koncepcióját - fűzte hozzá.

 



Képújság
Sajómente Média Alapítvány
Legfrissebb híreink
16:03
- A kazincbarcikai Városvédők megválasztásuk esetén eltörlik a magánszemélyek helyi adóit, 50 ezer forintot adnak Karácsonykor a nyugdíjasoknak és a gyermekét egyedül nevelő szülőknek
15:27
- NVI: eddig közel 400 ezer ajánlóívet igényeltek a jelöltek és jelölőszervezetek
14:48
- Magyar Ásványolaj Szövetség: a harmadik-negyedik helyen van a hazai dízel és benzin ára a környező országok között
14:06
- Mészáros Csoporté a Magyarország piacvezető kiskereskedelmi babaáruházlánca, a Brendon Holding Kft.
13:03
- KSH: a benzin 3,2, a dízel 5 százalékkal drágább Magyarországon a régiós átlagnál
12:12
- Megvesztegetett boncmesterek ellen emeltek vádat a fővárosban
11:05
- NAK: bővült a falugazdász-hálózat és a kamarai tagoknak nyújtott szolgáltatások köre
10:09
- Insura.hu: 5,9 százalékkal emelkedtek a casco díjak az első negyedévben
09:19
- Betörte a Trafik üvegét - keresik a miskolci rendőrök
08:59
- Mezőgazdasági gépbe szorult világháborús gránátot hatástalanítottak a tűzszerészek
MTI hírfelhasználó