Andrea napja van. | 2024.04.18

Spanyol kormányzati jelentés figyelmeztet a Brexit negatív hatásaira

2017-03-10 16:10:00

A Brexit negatv hatását a spanyol GDP-növekedésre 0,2 és 0,4 százalékpontra, két és négy milliárd euró közé teszi a spanyol kormány belső jelentése, amelyet pénteken hozott nyilvánosságra az El País című napilap.

    Az újság szerint a dokumentumban felvázolt legrosszabb forgatókönyv szerint a Spanyolországot érintő exportcsökkenés fél és egy milliárd euró között lehet, bár annak időbeliségére nem tért ki.
    Az első becslések szerint Nagy-Britannia távozása miatt az Európai Unióból, Spanyolországnak további 888 millió euróval kell hozzájárulnia az unió költségvetéséhez - áll a cikkben, amely felsorolja, hogy a spanyol élelmiszeripar, az autóipar, és a turizmus egyaránt meg fogja érezni a Brexitet.
    A félelmek között említi a nagyvállalatokra gyakorolt kedvezőtlen hatást is; Spanyolország vezető bankja, a Banco Santander bevételeinek 12 százaléka származik Nagy-Britanniából, míg a Telefónica távközlési cég esetében ez az arány 30 százalék, az Iberdrola energetikai vállalatnál pedig 14 százalék.
    Az El País emlékeztetett arra, hogy Nagy-Britannia jelenleg első számú célpont a spanyol befektetők számára, emellett innen érkezik a legtöbb turista minden évben Spanyolországba, és a spanyol kivándorlók többsége is a szigetországot célozza meg.
    A jelentés kitért arra, hogy Spanyolországban 800 ezer brit, Nagy-Britanniában 300 ezer spanyol állampolgár él, akik számára szintén számos következménnyel jár Nagy-Britannia kiválása a munkavállalás, a társadalombiztosítás, vagy a nyugdíjak terén. Spanyolország számára prioritás a munkavállalók szabad mozgása, és annak jelenlegi feltételeit kívánják megtartani, amennyire lehetséges - olvasható az El Paísban.
    A lap szerint a dokumentumból kitűnik, hogy Spanyolország egy "lágy" Brexitet szeretne, nem pedig büntetni Londont. 
    Mariano Rajoy spanyol miniszterelnök Brüsszelben, az EU-tagállamok vezetőinek csúcstalálkozóján csütörtökön azt nyilatkozta: nem kell "dramatizálni" a Brexit hatásait, és szerinte a feladat most jól tárgyalni, mert ez az érdeke Nagy-Britanniának, Európának és Spanyolországnak is.