Emma napja van. | 2024.04.19

 A lengyel sajtó eltérően értékeli a lengyel-EU viszonyt Tusk újraválasztása után

2017-03-10 14:45:00

 Eltérő véleményeket közölt pénteken a lengyel sajtó Lengyelország és az Európai Unió viszonyáról a Donald Tusk újraválasztásának megakadályozására irányuló sikertelen lengyel diplomáciai hadjárat után: míg egyes kommentárok Varsó elszigetelődéséről írnak, mások az EU antidemokratikus jellegét emelik ki.

    A Gazeta Wyborcza című baloldali liberális napilap szerint a kormányzó Jog és Igazságosság (PiS) Tusk újraválasztásának ellenzésével kimutatta, hogy egyáltalán nem érti az EU mechanizmusait, és hogy igazából semmi sem köti e szervezethez.
    "Brüsszelt eddig arra használták, hogy Szydlo miniszterelnök nagy jelentőségét demonstrálják" - áll a kommentárban, mely szerint az Európai Tanács újraválasztott elnökére ezentúl "a PiS tüzérségi össztüzet fog zúdítani", hogy kompromitálja őt. Tusk közölte, mindent meg fog tenni azért, hogy Lengyelország ne kerüljön "politikai margóra". Paradox módon, kinyilvánított semlegessége ellenére Tusk ma az egyetlen politikus, akinek fontos, hogy Lengyelország az Európai Unióban maradjon, és ne veszítse el eddigi pozícióját - írta a lap. 
    A Rzeczpospolita című, a PiS-kormánnyal szemben kritikus jobbközép napilap szerint a Tusk ügyében szenvedett vereség "szinte teljesen semlegesíti Varsó erejét az európai partnerekkel szemben". Ezért a közeljövőben elképzelhetetlen, hogy az uniós színtéren akármilyen - akár megalapozott - lengyel kezdeményezés megvalósuljon - állapítja meg a lap főszerkesztője, Boguslaw Chrabota.
    A DoRzeczy című konzervatív hetilap kommentárja szerint maga az ötlet, hogy Varsó ne támogassa Tusk jelöltségét, "ügyes politikai húzás" volt, mely előnyös lehetett volna a PiS számára. Varsó azonban sokat veszített azzal, hogy egyszerű szavazási tartózkodás, várakozó magatartás helyett "a legmagasabb tétet tette" azzal, hogy a zárónyilatozat alá nem írásával zsarolta meg partnereit. Így a "mesteri politikai játszmának" ígérkező lépéseknek végül csak "egy diplomácia vereség" lett a vége.
    A wpolityce.pl konzervatív hírportálon közölt kommentár szerint a Brüsszelben történtek után "mindenkinek elégedettnek kell lennie", mert bár a PiS Tusk újraválasztásával vereséget szenvedett, egyúttal "nincs többé kivel veszítenie". Tusknak ugyanis, aki csütörtökön semlegessége megőrzéséről biztosította hazáját, ezentúl valamelyest vissza kell fognia magát a lengyelországi helyzetet illető kommentárjaiban.
    A cikk szerzője, Krzysztof Feusette szerint a helyzet nyertese az ellenzéki Polgári Platform elnöke, Grzegorz Schetyna is, aki számára a PiS veresége mellett az is kedvező, hogy Tusk - aki a párton belül fő riválisa volt - külföldön marad.
    Magának Tusknak pedig "nem kell többé színlelnie, hogy Németországot képviselve igazából Lengyelországot képviseli" - jegyzi meg ironikusan Feusette, hozzátéve: "Európát Németország irányítja", melynek "az EU projektjének köszönhetően nem is kell törekednie arra, hogy a kontinenst más, Berlin számára hagyományosabb módon meghódítsa".