Gedeon napja van. | 2024.03.28

Fillon "politikai destabilizációs akciónak" minősítette az újabb korrupciógyanút

2017-03-08 19:23:00

Politikai destabilizációs akciónak nevezte szerdán Francois Fillon, a hat hét múlva esedékes francia elnökválasztás konzervatív jelöltje a vele kapcsolatban a sajtóban megjelent újabb korrupciógyanút.

    "Nem hagyom magam egy olyan akcióba belevinni, amely egyértelműen politikai destabilizációs akció" - mondta a jobboldali elnökjelölt, akit a családtagjai feltételezhetően fiktív parlamenti foglalkoztatása miatt több mint egy hónapja tartó botrány és az elmozdítására a legnagyobb ellenzéki pártban, a jobbközép Köztársaságiaknál tett kísérletek ellenére hétfő este a pártvezetés egyhangúlag támogatásáról biztosított.
    "Nem válaszolok semmire sem ezekkel a témákkal kapcsolatban. Ez nem téma. Kérdezzék az ügyvédjeimet. Ez a sorozat nem érdekel többet" - mondta Fillon az LCP francia tévécsatornának adott interjúban.
    A Le Canard enchainé című szatirikus hetilap szerdán megjelenő számában azt írta, hogy az elnökjelölttel kapcsolatban azért merült fel a vagyonbevallás elmulasztásának gyanúja, mert nem tüntetett fel egy 2013-ban felvett 50 ezer eurós, kamat nélküli hitelt. A kölcsönt Marc Ladreit de Lacharriere üzletember, a La Revue des deux mondes című irodalmi folyóirat tulajdonosa nyújtotta Fillonnak. Ez az a laptulajdonos, aki a politikus feleségét is alkalmazta 2012 májusa és 2013 decembere között, s a parlamenti állásához hasonlóan Penelope Fillon ezen munkája kapcsán is felmerült a fiktív foglalkoztatás gyanúja.
    Antonin Lévy, Francois Fillon ügyvédje a szatirikus hetilapnak azt mondta, hogy a politikus visszafizette a barátjának a kölcsönt, de azt nem pontosította, hogy mikor. Az ügyvéd szerint Fillon egyszerűen elfelejtette feltüntetni a vagyonbevallásában az összeget.  
    Az elnökjelölt korábban összeesküvésnek és politikai gyilkosságnak nevezte a sajtóértesüléseket és az azok nyomán indult ügyészségi vizsgálatot, amelyekkel szerinte meg akarják akadályozni, hogy államfő legyen.  
    A pénzügyi visszaéléseket vizsgáló ügyészség a szatirikus lap egyik korábbi cikke alapján közpénz elsikkasztása, hivatali bizalommal való visszaélés, csalás, befolyással való üzérkedés és vagyonbevallás elmulasztása miatt indított eljárást az elnökjelölt családtagjainak nem tisztázott parlamenti foglalkoztatása miatt. Francois Fillont saját közlése szerint március 15-re idézték be a vizsgálóbírók vádemelés céljából. A Le Canard enchainé szerint a vagyonbevallás elmulasztásának gyanúja erre az 50 ezer eurós hitelre vonatkozik.
    Az ügyészség nem kívánta kommentálni az újabb értesülést.