Gedeon napja van. | 2024.03.28

Szijjártó: Magyarország és Olaszország együtt lép fel a nemzetközi biztonság érdekében

2017-03-08 16:05:56

 Budapest és Róma szoros szövetségei egymásnak, távol áll ugyan egymástól a két ország álláspontja a migráció értékelésében, de együtt lépnek fel a nemzetközi biztonságért, mind a nyugat-balkáni térség stabilitása, mind a terrorizmus elleni küzdelem érdekében - mondta Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter az MTI-nek Rómában szerdán az olasz kollégájával, Angelino Alfanóval való találkozója előtt.

    Szijjártó Péter kijelentette, a migráció kérdésében Magyarország a külső határok védelmére helyezi a hangsúlyt. "Világossá tettük, hogy senkinek sem engedjük meg, hogy illegálisan lépje át Magyarország határát" - mondta a külügyminiszter. Hozzátette, az olaszok mást gondolnak ebben a tekintetben, "távoli az álláspontunk, valószínűleg nem is lesz megegyezés köztünk ebben".
    Hangsúlyozta, hogy a további, Magyarország biztonsága szempontjából fontos kérdésekben azonban teljes az egyetértés Budapest és Róma között. Elsők között említette a nyugat-balkáni térség integrációját, hangsúlyozva, hogy a Közép-Európai Kezdeményezésnek (KEK) Olaszország a vezetője, és a KEK fogja össze a nyugat-balkáni és az európai országok közötti együttműködést.
    "A Nyugat-Balkánon egyre éleződik a feszültség, és ezt az európai integráció felgyorsításával lehet kezelni" - jelentette ki Szijjártó Péter.
    Olaszok és magyarok együtt vesznek részt az Iszlám Állam és a terrorizmus elleni katonai műveletekben. A magyar katonák az iraki Erbílben olasz parancsnokság alatt szolgálnak. Szoros az együttműködés a közel-keleti keresztény közösségek védelmében is, és közös a cél, hogy ezek biztonságban visszatérhessenek szülőföldjükre, ahonnan elüldözik őket.
    Szijjártó Péter hangsúlyozta, hogy a magyar és az olasz kormány közösen dolgozik az európai védelmi rendszer kiépítésén, a "NATO európai lábának megerősítésén", valamint az EU versenyképességének növelésén. Megjegyezte, hogy Itália Magyarország ötödik legfontosabb kereskedelmi partnere és a nyolcadik legnagyobb magyarországi befektető. Tavaly rekordot döntött a két ország közötti árucsereforgalom mintegy 8,5 milliárd euróval és az Olaszországba irányuló magyar export 4,4 milliárd euró értékben. Hozzátette, hogy az Exim-bankban ötszáz milliós hitelkeretet hoztak létre a magyar-olasz vállalatok együttműködésének támogatására.
    Szijjártó Péter egynapos olaszországi látogatásának első állomása Verona volt, ahol köszönetet mondott a január 20-án történt tragikus autóbusz-baleset utáni segítségnyújtóknak. Emlékplakettet nyújtott át többek között Flavio Tosi veronai polgármesternek és a baleset helyszínén levő San Martino Buon Albergo önkormányzatát vezető Valerio Avesaninak, az autósztráda-rendőrség parancsnokának, Girolamo Lacquanitinek és a súlyos sérülteket ellátó veronai kórházak orvos igazgatóinak. Szijjártó Péter felkereste a baleset helyszínét, ahol gyertyát gyújtott es koszorút helyezett el.
     A miniszter Tolentinóban, a közép-olaszországi földrengés sújtotta Marche tartományban ellátogatott a súlyosan megrongálódott Szent Szív és Szent Benedek templomba, amelynek helyreállítását Magyarország 150 millió forinttal finanszírozza. Találkozott a helyreállítási munkák mérnökeivel és tervezőivel. A templom helyreállítása a tervek szerint márciusban megkezdődik és novemberre ér véget. "Olaszok és magyarok között mély a barátság, hiszen az igaz barát a bajban mutatkozik meg, és az olaszok az egyik legsúlyosabb külföldi buszbaleset után segítettek nekünk, természetes tehát, hogy mi is segítünk a földrengés sújtotta olasz térségnek" - jelentette ki Szijjártó Péter.