Auguszta napja van. | 2024.03.29

Fidesz: Brüsszel és a Soros-szervezetek támadást indítottak Magyarország ellen, és büntetni akarnak, mert nem engedjük át a bevándorlókat

2017-03-08 16:33:00

 

A Fidesz szerint Brüsszel és a Soros-szervezetek heves támadást indítottak Magyarország ellen a határzárral kapcsolatos szigorítások miatt, és büntetni akarják az országot, mert "nem akarjuk átengedni a bevándorlókat".

 

    Halász János, a Fidesz-frakció szóvivője szerdán Budapesten, sajtótájékoztatón úgy fogalmazott: hazugságokkal támadják a határvédő magyar rendőröket és katonákat, és "ezeket a hazugságokat Soros embereivel íratják meg".
    Több Soros-szervezet pedig - például az Amnesty International, a Magyar Helsinki Bizottság, az Artemisszió Alapítvány, a Menedék - Migránsokat Segítő Egyesület és a MigSzol - Migráns Szolidaritás Csoport - közös nyilatkozatban támadta a jogi határzár megerősítését, és Brüsszel fellépését sürgették Magyarország ellen - mondta a szóvivő, aki szerint a bevándorláspárti szervezetek ezzel "már megint csak a migránsok alá adják a lovat", illegális bevándorlásra, a hatóságokkal való szembefordulásra, törvénysértésre buzdítják őket.
    Halász János ezt tűrhetetlennek nevezte, közölve: aki Magyarországra jön, annak be kell tartania a magyar törvényeket.
    Azt is mondta, hogy a brüsszeli bürokraták továbbra is bevándorláspártiak, Brüsszel pedig újra büntetni akarja Magyarországot, mert "nem engedjük át a bevándorlókat". Pedig "a magyar határok védelmével Európa határait is védjük" - jegyezte meg.
    Kérdésre közölte: meg fogják védeni a jogi határzárral kapcsolatos parlamenti döntést, mert az szerintük összhangban van az európai joggal és az európai emberek érdekeivel is.
    A sajtótájékoztatón Tuzson Bence kormányzati kommunikációért felelős államtitkár, fideszes országgyűlési képviselő is arról beszélt, hogy "Brüsszel irányából folyamatos támadásoknak van kitéve az ország", az európai liberális és baloldali politikusok például azt sürgetik, hogy ismét tartsanak meghallgatást Magyarország ügyében.
    Az Európai Bizottság egyes biztosai pedig szankciókkal, akár uniós források elvonásával, illetve kötelezettségszegési eljárással akarják büntetni Magyarországot, ha nem változtat az illegális bevándorlás elleni politikáján - tette hozzá.
    Szerinte az EU és sok tagállam kettős politikát folytat. Példaként hozta, hogy a német kancellár többször is sürgette az Európai Tanács ülésén: Magyarországról ne érkezzen több illegális bevándorló az EU-ba, Németországba. "Ezt egyféleképpen lehet csak elérni: ha Magyarországra sem érkeznek illegális bevándorlók", ennek egyik fontos lépése volt a jogi határzár kedden elfogadott megerősítése - jelentette ki az államtitkár.
    Tuzson Bence bírálta a migránsok kötelező elosztására vonatkozó uniós terveket. Kifejtette: a tervezett dublini reform is automatikus migránselosztási rendszert vezetne be, és ez azokra is vonatkozna, akik gazdasági okokból érkeznek az EU-ba. Ez a javaslat is tartalmazza, hogy azok az országok, amelyek nem hajlandók végrehajtani ezt a rendszert, a strukturális alapok kifizetésénél hátrányba kerülnének - jegyezte meg.
    Összegzése szerint egyre erőteljesebbek a támadások Magyarország és kormánya politikájával szemben, holott népszavazás döntött arról, hogy "Magyarországon nem akarunk kötelező betelepítést".
    Halász János kérdésre közölte: a külföldi támogatást kapó "ügynökszervezetek" átláthatóságáról szóló frakció-előterjesztést várhatóan egy-két héten belül benyújtják az Országgyűlésnek, amely még a tavaszi ülésszakban dönt róla.
    A szóvivő a Jobbik és Simicska Lajos nagyvállalkozó kapcsolatát firtató újságírói kérdésre idézte az Origo szerdai cikkét a témában, közölve, hogy az alapján több kérdésre is választ vár a Fidesz a Jobbiktól. Milyen együttműködés van a Jobbik és Simicska között, és "mit kap cserébe a Jobbik, hogy a nagybirtokosnak számító Simicska érdekeit is védi a kormány agrárpolitikájával szemben"? - sorolta kérdéseit.
    Hozzátette, arra is kíváncsiak, hogy hol és mennyivel támogatja Simicska és az általa tulajdonolt média a Jobbikot, van-e szerződés Simicska, cégei és a jobbikos Iránytű Intézet között, és mennyit kap az intézet Simicskától.
    Arra a kérdésre, hogy az Index szerint a kormány a diszkontláncokat érintő szigorítást tervez, Tuzson Bence államtitkár azt válaszolta: a fogyasztók védelme kiemelt jelentőségű, a kormány folyamatosan foglalkozik vele - így a mostani élelmiszerbotránnyal is -, ahogyan azzal is, hogy a fogyasztók jó és megfizethető árú élelmiszert vehessenek. Jelezte, hogy a témában rendszeresek a kormány elé kerülő előterjesztések, de ilyen jellegű döntése nincs a kabinetnek.