Emma napja van. | 2024.04.19

Európa Tanács: Olaszországnak javítani kell menekültügyi rendszerén

2017-03-08 13:13:53

Olaszországnak javítania kell a menekültek fogadását és regisztrálását szabályzó rendszerén, integrációs politikáján, és hatékonyabban kell fellépnie az emberkereskedők tevékenysége ellen - jelentette ki Tomás Bocek, az Európa Tanács (ET) főtitkárának menekültügyi különmegbízottja sajtónyilatkozatában szerdán.

    Kiemelte azt is, hogy Olaszországnak fel kell számolnia a korrupciót a migrációval kapcsolatos ágazatokban, és többet kell tennie a kísérő nélkül érkezett gyermekek védelme érdekében is.
    Bocek arra szólította fel az olasz hatóságokat és az Európai Unió illetékes intézményeit, hogy gyorsítsák fel az áthelyezés mechanizmusát, valamint a menedékkérelmek és a családi újraegyesítési kérelmek elbírálását. Emellett annak veszélyére hívta fel a figyelmet, hogy az önkéntes, valamint a kötelező visszaküldési mechanizmus rendszerének gyengesége ösztönzőleg hathat a potenciális illegális gazdasági migránsok számára, hogy útnak induljanak Európa felé.
    Több szolidaritásra van szükség az unió tagállamai részéről a menekültek igazságosabb elosztásában az Olaszországra nehezedő nyomás csökkentése érdekében, és meg kell erősíteniük határon átnyúló együttműködésüket is az emberkereskedelem felszámolása érdekében - hangsúlyozta az Európa Tanács főtitkárának menekültügyi különmegbízottja.
    Az Európai Bizottság az európai migrációs stratégia részét képező szolidaritási intézkedések végrehajtása és az Európai Unió visszatérési politikájának javítása érdekében február végén dolgozott ki újabb javaslatokat, amelyek célja, hogy csökkenjen a migrációs nyomás Görögország és Olaszország területén. A brüsszeli testület indoklása szerint a javaslatra azért volt szükség, mert az áthelyezések üteme elmaradt a várakozásoktól. Az áttelepítés terén elért eredmények ugyanakkor ígéretesek, a tagállamok már az európai letelepítési program keretében vállalt 22 504 ember több mint fele, 14 422 fő számára biztosították az Európába jutás biztonságos és jogszerű lehetőségét.

 



Képújság
Sajómente Média Alapítvány
Legfrissebb híreink
19:45
- Időjárás-jelentés
17:19
- Novemberben kerül országszerte a mozikba Herendi Gábor új filmje
16:03
- A kazincbarcikai Városvédők megválasztásuk esetén eltörlik a magánszemélyek helyi adóit, 50 ezer forintot adnak Karácsonykor a nyugdíjasoknak és a gyermekét egyedül nevelő szülőknek
15:27
- NVI: eddig közel 400 ezer ajánlóívet igényeltek a jelöltek és jelölőszervezetek
14:48
- Magyar Ásványolaj Szövetség: a harmadik-negyedik helyen van a hazai dízel és benzin ára a környező országok között
14:06
- Mészáros Csoporté a Magyarország piacvezető kiskereskedelmi babaáruházlánca, a Brendon Holding Kft.
13:03
- KSH: a benzin 3,2, a dízel 5 százalékkal drágább Magyarországon a régiós átlagnál
12:12
- Megvesztegetett boncmesterek ellen emeltek vádat a fővárosban
11:05
- NAK: bővült a falugazdász-hálózat és a kamarai tagoknak nyújtott szolgáltatások köre
10:09
- Insura.hu: 5,9 százalékkal emelkedtek a casco díjak az első negyedévben
MTI hírfelhasználó