Gedeon napja van. | 2024.03.28

Az Európa Tanács bírálta a magyar szabályozás szigorítását

2017-03-08 11:58:14

Nils Muiznieks, az Európa Tanács (ET) emberi jogi biztosa "mély aggodalmát fejezte ki" szerdán a jogi határzárat szigorító magyar törvénymódosítás miatt.

    A strasbourgi Emberi Jogok Európai Bíróságának ítélkezési gyakorlata szerint hasonló ügyekben az őrizetbe vételnek a legutolsó lehetőségnek kell lennie, azonban minden esetben egyéni elbírálásra van szükség - emlékeztetett Muiznieks az MTI-hez eljuttatott közleményében. "A menedékkérők mindegyikének automatikus őrizetbe vételével Magyarország megsértené az Emberi Jogok Európai Egyezményében foglalt kötelezettségeket" - tette hozzá.
    Hangsúlyozta, hogy az intézkedés "valószínűleg tovább fogja súlyosbítani a menedékkérők már jelenleg is rendkívül problémás helyzetét Magyarországon".
    A lett emberi jogi biztos szerint Magyarországnak a fogva tartás "hatékony, elérhető alternatíváiba kellene inkább befektetnie", és különösen tartózkodnia kellene a gyerekek őrizetbe vételétől.
    A törvénymódosítással kapcsolatban Tineke Strik, az Európa Tanács parlamenti közgyűlésének jelentéstevője is aggodalmának adott hangot. A holland tisztségviselő közleményében azt írta, hogy "a menedékkérők automatikus őrizetbe vétele nincs összhangban az Emberi Jogok Európai Egyezményével", illetve felszólította Áder János köztársasági elnököt, hogy küldje vissza a jogszabályt az Országgyűlésnek.
    "A menedékkérők nem bűnözők, tisztességes eljárást és emberséges bánásmódot érdemelnek" - fogalmazott Strik.
    Doris Fiala, a páneurópai szervezet egy másik jelentéstevője pedig a menedékkérő gyermekek kötelező fogva tartását sérelmezte.