Emma napja van. | 2024.04.19

OGY - Krónika 3. rész (műholdas távközlés, jövedéki adó)

2017-03-07 12:53:25

 A Nemzetközi Műholdas Távközlési Szervezetre (ITSO) vonatkozó megállapodásról szóló törvényjavaslat megtárgyalásával folytatta keddi munkáját az Országgyűlés, majd a konyakos meggyet előállító csokoládégyártóknak kedvező jövedéki adót módosító előterjesztést vitatták meg.

    
    Műholdas távközlés
    
    Államtitkár: Magyarország sokat profitálhat a ITSO-tagságból
    
    Kara Ákos, infokommunikációért felelős államtitkár arról beszélt: a jövő a digitalizációé, ami nélkül már nem képzelhető el sem a gazdaság, sem az állam hatékony működése. Hozzátette: a digitalozáció kiemelt területe továbbra is a távközlés, a kommunikációban pedig egyre nagyobb a jelentősége a távközlési műholdaknak, amelyek kiegészítik, gyakran helyettesítik a földi rendszereket. Ugyanakkor - folytatta - a műholdak üzemletetése nagy anyagi terhet róna az országokra, ha egyedül próbálnák meg ezt megoldani, ezért a hatékonyság és a gazdaságosság szempontjait szem előtt tartva döntöttek arról, hogy nemzetközi szakmai szervezeteken keresztül, más országokkal összefogva aknázzák ki ezeket a lehetőségeket.     
    Hangsúlyozta: Magyarországnak az az érdeke, hogy részese legyen ezeknek a nemzetközi összefogásoknak, hiszen így tudja a legolcsóbban, leghatékonyabban kihasználni a műholdas távközlési technológia előnyeit. Hozzátette: reményeik szerint a szervezeti tagságból sokat profitálhat Magyarország, hiszen hozzáférhetnek a szervezet által nyújtott távközlési szolgáltatásokhoz, a szervezet biztosíthatja Magyarország számára a műholdas helymeghatározó rendszereket valamint a műholdas műsorszóráshoz és a műholdas tévéadáshoz szükséges infrastrukturális hátteret.
    Közölte: a javaslat Magyarország jogi státuszának megerősítését célozza a szervezetben. 

     
    A Fidesz, a Jobbik és az MSZP támogatatja a javaslatot 
    
    A Fidesz vezérszónoka Csenger Zalán Zsolt, az MSZP vezérszónoka Velez Árpád és a Jobbik vezérszónoka Egyed Zsolt is frakciója nevében támogatta a javaslat elfogadását.

    Jövedéki adó
    
    Fidesz: ne háruljon elviselhetetlen teher a vállalkozásokra
    
    A jövedéki adóról szóló törvény módosítását Galambos Dénessel együtt benyújtó Törő Gábor (mindketten Fidesz) elmondta, a javaslat korrekciót, adókönnyítést tartalmaz, mert a jövedéki adóváltozások kedvezőtlenül érintenek egy területet. Emlékeztetett arra, hogy az új jövedéki szabályok április 1-jén lépnek hatályba, a reform célja a többi között a gazdálkodók adminisztrációs terheinek csökkentése.
    Emlékeztetett arra is, hogy a dohánygyártmányok esetében már hatályba léptek a gazdálkodóknak előnyös intézkedések. A rugalmas ármeghatározás érdekében már január 1-jétől lekerült az ár a termékekről, de az adójegy megmaradt - részletezte. 
    Átalakul az adóraktári rendszer is; az adóraktár üzemeltetésére szigorúbb szabályok vonatkoznának egyes esetekben, ez számos gazdálkodót érintene, köztük a bonbonmeggy-gyártókat, amelyek jelenleg tevékenységükhöz adómentesen használnak fel jövedéki termékeket - magyarázta.
    Törő Gábor szerint a cél az, hogy feleslegesen ne háruljon elviselhetetlen teher a vállalkozásokra az új szabályozással.
    
    Kormány: jövedéki engedély nélkül gyárthatják továbbra is a bonbonmeggyet
    
    Tállai András, a Nemzetgazdasági Minisztérium parlamenti államtitkára közölte, a javaslat elsődleges célja, hogy a lé nélküli alkoholos gyümölcsfelhasználás esetén a hatályos szabályozáshoz hasonlóan jövedéki engedély nélkül történhessen továbbra is a csokoládégyártás. A visszaélések kockázata alacsony, mert a csokoládégyártáskor nem keletkezik melléktermékként emberi fogyasztásra alkalmas alkoholos lé - mondta.
    Hozzátette: a javaslat meghatározza a lé nélküli alkoholos gyümölcs fogalmát, és előállításához adómentességet ad. A csokoládégyártáskor való felhasználásakor pedig adóraktári engedélykötelezettség alóli mentesülést mond ki - közölte.
    Az államtitkár elmondta, a javaslat pontosítja a dohánytermékekkel kapcsolatos rendelkezéseket is, amelyek révén megadóztathatják az új dohánytermékeket.

    MSZP: az üzemanyagok jövedéki adóját kellett volna módosítani
    
    Burány Sándor (MSZP) szerint a Fidesznek sosincs elég ideje, hogy jól megalkosson egy törvényt. A mostani javaslat technikai pontosításokat tartalmaz, azzal még kihirdetés előtt módosítják a jövedékiadó-törvényt - tette hozzá.
    Közölte, azt várta, hogy ha hozzányúlnak a törvényhez, korrigálják annak egyik legnagyobb igazságtalanságát. Ha a világpiacon olcsóbb lesz az üzemanyag, akkor a magyar állam gyorsan megemeli annak jövedéki adóját, nehogy a családok olcsóbban vásárolhassák az üzemanyagot - magyarázta. Mint mondta, a konyakos meggy jelentősége eltörpül az üzemanyagárak jelentősége mellett, érdemben ez utóbbi sokkal nagyobb jelentőségű lenne az országnak.

    Jobbik: sokkal fajsúlyosabb az üzemanyagok ára
    
    Z. Kárpát Dániel (Jobbik) is bírálta a Fidesz "jogalkotási tempóját", mivel még hatályba lépés előtt módosítani kell a jogszabályt, de jelezte: a magyar beszállítók miatt támogatni fogják. Úgy látta, a magyar beszállítóknak úgy kedvezhetnének, ha a stratégiai szerződésekben előírnák a tisztességes magyar beszállítói hányadot, illetve a bérfelzárkóztatást.
    A jobbikos képviselő sokkal fajsúlyosabbnak tartotta az üzemanyagok árát. Szerinte a szabályozással a kormány merényletet követett el a magyar emberek ellen.    

    Zárszó
    
    Törő Gábor elmondta, választókerületében van egy cég, amely alkoholos meggyel foglalkozik. Árbevétele egymilliárd forint, annak 90 százaléka exportból tevődik össze - mondta, jelezve, Magyarországon nagyon sok ilyen cég van. A családi vállalkozások gerincét adják ezek a cégek, és a munkahelyek megvédése fontos - mondta.