Gedeon napja van. | 2024.03.28

Nő a szélsőséges iszlamista fiatalok száma a brüsszeli Molenbeek negyedben

2017-03-07 11:38:00

Emelkedőben van a radikális iszlamista fiatalok száma a főként bevándorlók lakta, hírhedt brüsszeli Molenbeek negyedben, amely a tavaly márciusi merényleteket követően került a nemzetközi érdeklődés középpontjába - tudatta Olivier Vanderhaegen, a radikalizálódás elleni helyi program vezetője.

   A szakember szerint a hatóságok a tavalyi brüsszeli terrortámadások óta jóval nagyobb erőket fordítanak a szélsőségesek megfigyelésére, a fiatalok közül viszont sokaknak így is sikerül elkerülniük, hogy bekerüljenek a rendőrség látókörébe - jelentette kedden a La Derniere Heure című belga napilap.
    Még mindig vannak dzsihadista toborzók a fővárosi régióban, de a korábbiakhoz képest meglehetősen kevés fiatal utazik külföldre, hogy ott csatlakozzon az Iszlám Állam nevű terrorszervezethez. Ez azonban nem jelenti azt, hogy csökkenne a szélsőségesek száma - emelte ki hétfőn Vanderhaegen egy parlamenti bizottság előtt.
    Mint közölte, főként olyan fiatalokról van szó, akiket még nem vettek nyilvántartásba az illetékes állambiztonsági szervek, ezért "nem akadnak fenn a hálón", de rendkívül gyakran bűnözői háttérrel rendelkeznek, sokuk drogcsempészettel foglalkozott.
    Vanderhaegen elmondta, a mecsetek egyre nyitottabbak az ötletre, hogy részt vegyenek a radikalizálódás felszámolásában, viszont komoly problémát jelent, hogy az imámok jelentős része nem beszél franciául, nem érti a fiatalok problémáit, akik pedig az utcán olyanokkal találkoznak, akik az iszlám "torzított" változatát adják át nekik.
    A 96 ezres lakosságú kerület nehéz gazdasági helyzete, a magas munkanélküliség is súlyosbítja a problémákat a szakértő szerint. "Marshall-tervre lenne szükség a fiatalok számára Brüsszelben" - fogalmazott.
    Molenbeek azután került a nemzetközi érdeklődés középpontjába, hogy kiderült, hosszabb-rövidebb időre többen is megfordultak a negyedben a 2015-ös párizsi és az azokat követő brüsszeli merényletek elkövetői közül.
    Tavaly március 22-én a belga fővárosban a Zaventem nemzetközi repülőtéren és a Maelbeek metróállomáson is terrortámadást hajtottak végre, harminckét ember halálát okozva. A robbantásos merényletek elkövetőjeként az Iszlám Állam jelentkezett. Belgiumban a hatóságok még mindig hármas, azaz "súlyos" fokozaton tartják az ország terrorkészültségi szintjét. Ez azt jelenti, hogy a fenyegetés jelentős, "lehetséges és valószínű" egy terrortámadás.