Emma napja van. | 2024.04.19

Főnemesi családok lesznek a szécsényi Kastély Szalon vendégei

2017-03-04 14:30:00

 Kastély szalon címmel indít új programot a szécsényi Kubinyi Ferenc Múzeum, amelyben magyar főnemesek leszármazottai beszélnek a múltról, jelenről és a jövőről. Havonta egyszer szervezik a kerekasztal-beszélgetést, március 16. és július 13. között - tájékoztatta az MTI-t a múzeum igazgatója.

    Limbacher Gábor elmondta: a beszélgetéseken elhangzanak érdekes történetek, szó lesz a családi és személyes tapasztalatokról, a távoli és a közeli múltban lezajlott eseményekről. A szervezők elképzelése szerint a beszélgetések a magyar identitás és kultúra erősítését szolgálják a mai nemzedékben - tette hozzá.
    A Bánffy-, Batthyány-, Bethlen-, Kemény-, Lipthay-, Nádasdy-, Riedel-, Széchényi- és Wenckheim-családok leszármazottai öt alkalommal beszélgetnek Limbacher Gáborral. Közreműködik  Lipthay Antal, a - szécsényi múzeumnak helyet adó - Forgách-Lipthay-kastély utolsó tulajdonosának unokája.
    Márciusban Riedel Lóránt, áprilisban Nádasdy Borbála és Nádasdy Andrea, májusban Bethlen Béla, Széchényi Kálmán és Dickens-Wenckheim Jeanne-Marie vesz részt a beszélgetéseken. A következő két hónapban Batthyány Bálint és Zichy Mihály, valamint Bethlen Farkas, Kemény Zsigmond és Bánffy Tamás lesz a Kastély Szalon vendége.
    A hallgatók megismerhetik azt a szellemet, amelyben az ősi arisztokrata családok évszázadokon át védték, formálták az országot, felelősségük pedig tovább él; ezért vállalták a személyes, olykor fájdalmas beszélgetéseket - tette hozzá Limbacher Gábor.