Gedeon napja van. | 2024.03.28

Novák Katalin: meg kell védeni a külföldi magyar munkavállalók érdekeit

2017-03-03 18:32:00

Magyarország számára az Európai Unió egyik legnagyobb vívmánya, a szabad mozgás, a vállalkozás és a munkavállalás joga kerül veszélybe azzal, hogy egyes tagállamok korlátozó intézkedések bevezetését fontolgatják, de Magyarország érdeke is az, hogy megvédje a külföldi magyar munkavállalók érdekeit - közölte Novák Katalin, az Emberi Erőforrások Minisztériumának (Emmi) család-, ifjúság- és nemzetközi ügyekért felelős államtitkára Brüsszelben, az MTI-nek telefonon pénteken.

    Novák Katalin, a foglalkoztatási, szociálpolitikai, egészségügyi és fogyasztóvédelmi tanács (EPSCO) ülését követően elmondta, a nyugati és keleti uniós tagállamok között, a szociális juttatások területén valódi törésvonal, jelentős érdekellentétek jelentkeznek.
    Egyes tagállamok által szorgalmazott szociális juttatásokat korlátozó változások szűkítenék a magyar emberek külföldi munkavállalási lehetőségeit, rontanák a magyar vállalkozások versenyképességét. Emellett a helyi munkaerővel szemben hátrányba hoznák azokat, akik egy másik uniós tagállamban vállalnak munkát, befizetéseikkel hozzájárulnak az adott ország társadalombiztosítási rendszerének fenntartásához.
    A külföldön munkát vállalók jogainak azonosnak kell lenniük az adott ország állampolgárainak jogaival - jelentette ki.
    Az államtitkár hozzátette, Magyarország nem ért egyet azzal, hogy egyes tagállamok úgy gondolják, bizonyos juttatások esetében nem ugyanazt a színvonalat kell biztosítani egy ott dolgozó külföldinek, mint saját állampolgárainak. Ezek az országok úgy vélekednek, hogy "csak" a magyar életszínvonal, bérek és magyar juttatások szerinti szintet kell biztosítaniuk. Ugyanezen tagállamok fordított esetben azt várják el, hogy a saját országukban megszokott bérszínvonalat és juttatásokat biztosítsa egy magyar, vagy más kelet-európai ország, vagy annak vállalkozója - jegyezte meg az államtitkár.
    Novák Katalin leszögezte, az Európai Unió arról szól, hogy nem lehet lesöpörni az asztalról egy-egy tagállam véleményét és érdekeit. Magyarország álláspontja azért erős, mert a visegrádi négyek mellett más tagállamokkal összefogva képviselt érdekeit egyik uniós intézmény és nyugati tagállam sem tudja figyelmen kívül hagyni.
    Azt hangsúlyozta, tiszteletben kell tartani azokat az uniós alapelveket, amelyek miatt létrejött az Európai Unió, ami miatt Magyarország is belépett a közösségbe. Európa jövőjéhez nem járulhat hozzá az, ha ezeket az elveket újraértelmezik, újraírják, vagy egyenesen semmibe veszik, mert bizonyos gazdasági érdekek ezt kívánnák meg - vélekedett.
    Kijelentette, a szociális juttatások rendszerében egészséges egyensúlyra van szükség, amely által nem kell lemondani olyan a nemzeti vívmányokról, mint például a magyar családtámogatási rendszer.
    Kiemelte, az egységesítés rendszere nem mindig kívánatos. A minimum szint megállapítása fontos, de bizonyos esetekben az uniós intézkedés alacsonyabban húzza meg a juttatások felső határait, rontva ezzel a nemzeti szabályozások bőkezűbb rendszerén.
    Magyarország kiáll jelenlegi családtámogatási, a munkavállalást segítő rendszere mellett, ugyanis a munkanélküliség időszakát a legrövidebb időre szeretné leszorítani. Olyan támogatási formákat részesít előnyben, amelyek aktivitáshoz kötöttek, amelyek arra tanítják az embereket, hogy a juttatások eléréséhez erőfeszítésre van szükség.
    Ez a munkaerőpiacra való visszavezetés hatékony eszköze - húzta alá Novák Katalin.