Gedeon napja van. | 2024.03.28

Feltartóztatták a terrorszervezet Szíriába tartó hívét a tel-avivi repülőtéren 

2017-03-01 15:37:00

 Feltartóztattak a tel-avivi nemzetközi repülőtéren egy, az iszlám vallásra áttért izraeli zsidó férfit, aki az Iszlám Állam (IÁ) dzsihadista szervezet oldalán akart harcolni Szíriában - jelentette szerdán a Jediót Ahronót című izraeli újság honlapja, a ynet.

     A Sin Bét izraeli belbiztonsági szolgálat azzal vádolja a 39 éves Valentin Mazalevskit, hogy csak odaútra szóló jeggyel Törökországba tartott, ahonnan a szomszédos Szíriába kívánt átjutni, hogy csatlakozzon az Iszlám Államhoz. 
    A férfi 1996-ban, 18 évesen érkezett Fehéroroszországból Izraelbe zsidó származású bevándorlóként, de négy év múltán, katonai szolgálata közben áttért a muzulmán vallásra. Sibi Um al-Ganam arab faluban telepedett le, ott élt arab feleségével és öt gyermekével. 
    Januárban a férfi üzenetet küldött a dzsihadista szervezet orosz nyelvű csoportjának, s bejelentette, hogy be szeretne kapcsolódni a harcokba. Előzőleg másfél évig már kapcsolatban állt ezzel az orosz ajkú fundamentalista csoporttal. A szerdán benyújtott vádirat szerint arra utasították, hogy utazzon Törökországba, ott fogják várni a további rendelkezések, és az Iszlám Állam egyik képviselője meg is vásárolta számára a repülőjegyet. 
    Mazalevskit még január 16-án tartóztatták fel a Tel-Aviv melletti Ben Gurion repülőtéren, de hírzárlatot rendeltek el ügyében, és csak szerdán lehetett nyilvánosságra hozni történetét. 
    A repülőtéren megakadályozták, hogy elhagyja Izraelt, és február 7-én előállították, majd megkezdték kihallgatását. Mazalevski beismerte, hogy csatlakozni próbált az Iszlám Államhoz. 
    A rendőrség már régóta megfigyelés alatt tartotta, és tavaly júliusban figyelmeztették, hogy az IÁ törvényen kívül álló szervezet, és felszólították rá, hogy szakítsa meg a csoporttal a kapcsolatot. 
    Izraelben tavaly nyáron csaknem két év szabadságvesztésre és jelentős pénzbírságra ítélték a 44 éves, ötgyerekes Imán Kendzsó muzulmán vallásoktatót, aki Törökországba utazott, hogy csatlakozzon az Iszlám Államhoz. 
    Két évvel ezelőtt a terrorszervezet - egy általa közzétett videó szerint - egy Kelet-Jeruzsálemből származó fiatalembert gyilkolt meg, akit azzal vádoltak, hogy a Moszadnak, az izraeli titkosszolgálatnak gyűjtött információt. Azonban ezt a jeruzsálemi illetékesek tagadták.