Auguszta napja van. | 2024.03.29

Korrupció gyanújával 53 embert fogtak el Szerbiában

2017-03-01 12:45:47

Korrupció és hivatali visszaélés gyanújával 53 embert elfogott szerdán a szerbiai rendőrség - közölte belgrádi sajtótájékoztatóján Nebojsa Stefanovic belügyminiszter, hozzátéve, hogy a gyanúsítottak 2005 óta több mint tízmillió euróval (3 milliárd forint) károsították meg az ország költségvetését.

    Az elfogottak között van 13 rendőr, a mezőgazdasági minisztérium több felügyelője, valamint több közcég vezetője is.
    "Ez az akció ismét azt mutatja, hogy az állam kész arra, hogy a bűnözés és a korrupció minden formájával leszámoljon" - fogalmazott a belügyminiszter. Nebojsa Stefanovic aláhúzta: az elkövetőket semmilyen funkció vagy politikai hovatartozás nem fogja megvédeni.
    Majdnem pontosan egy évvel ezelőtt, az előrehozott parlamenti választások előtt a szerb belügyi szervek negyvenhat embert, köztük 15 rendőrt vettek őrizetbe korrupció, pénzmosás és hivatali visszaélés gyanújával. A belügyminiszter akkori bejelentése szerint a gyanúsítottak több mint 7 millió euróval (2,15 milliárd forint) károsították meg az ország költségvetését.
    Az uniós tagságra törekvő Szerbiától Brüsszel azt várja, hogy hangolja össze jogrendszerét az európai szabályozással, egyebek mellett szorítsa vissza a korrupciót és a szervezett bűnözést.