Andrea napja van. | 2024.04.18

Elemzők: megfelelt a várakozásoknak az alapkamat tartása

2017-02-28 17:28:00

 Nem okozott meglepetést az elemzők körében, hogy a jegybank monetáris tanácsa változatlanul 0,90 százalékon hagyta az alapkamatot keddi ülésén.

    Ürmössy Gergely, az Erste Bank vezető makrogazdasági elemzője szerint 2018 végéig maradhat az alapkamat. Ez azonban nem jelenti azt, hogy a jegybank ne lazítana tovább a pénzügyi kondíciókon, a 3 hónapos bankközi (Bubor) kamat 0,23 százalék, ami az elemző szerint még tovább csökkenhet.
    A nominális kamatok csökkenésével párhuzamosan az infláció fokozatosan gyorsulni fog - mutatott rá. A bank becslése szerint idén 2,5 százalék lesz az átlagos inflációs ráta, így a reálkamatok negatívak maradhatnak, ami összhangban van a monetáris tanács preferenciájával.
    A piaci kamatvárakozások szerint a 3 hónapos bankközi kamat egy éven belül 0,7 százalék körülire emelkedhet. Az Erste elemzője szerint a monetáris tanács változtatni fog a kommunikációján, azért, hogy ezeket a várakozásokat mérsékelje és egyértelművé tegye, hogy hosszú ideig változatlanul kívánja hagyni a kamatokat.
    Érdemes lesz figyelni a nagy jegybankokat - fűzte hozzá. Az Európai Központi Bank (EKB) laza monetáris politikája segíti az MNB-t abban, hogy itthon fenntartsa az alacsony kamatokat, azonban nem szabad elfelejteni, hogy az amerikai jegybank szerepét betöltő Fed idén újabb kamatemelésekre készül, amelyek korlátozhatják a magyar jegybank mozgásterét is - mutatott rá az elemző.
    Suppan Gergely, a Takarékbank elemzője sem számít kamatemelésre 2018 közepéig.
    Kifejtette: a jegybank a monetáris politika finomhangolására használt, nem szokványos eszközei közül az egyik legfontosabb a 3 hónapos betétállomány szűkítése azért, hogy a kereskedelmi bankok a jegybank eszközeinek igénybe vétele helyett a reálgazdaságot finanszírozzák, illetve állampapírokat vásároljanak. Ennek hatására a számos hiteltermék árazásának alapjául szolgáló 3 hónapos Bubor kamatláb már 0,25 százalék alá csökkent.
    Emlékeztetett, a monetáris tanács tavaly decemberben március végére 750 milliárd forintban határozta meg a 3 hónapos betéti állomány célzott értékét, így legkorábban márciusban várható további döntés az állományt illetően, amikor egyúttal az MNB friss előrejelzései is napvilágot látnak az Inflációs jelentésben. Ebben már a 3 százalékos inflációs cél elérését is előre jelezhetik, ami korlátozhatja a további monetáris lazítások esélyét. Szigorítani ugyanakkor mindaddig nem szükséges, amíg a várható infláció a 2-4 százalékos toleranciasávon belül marad - vélekedett.
    Varga Zoltán, az Equilor Befektetési Zrt. elemzője kommentárjában kifejtette: lényeges új elem a jegybank kamatdöntés után megjelent közleményében, hogy az MNB szerint 2018 első felében elérhető lehet a 3 százalékos inflációs cél.
    Az elemző várakozása szerint márciusban az irányadó 3 hónapos betéti eszköz felső limitjét további 100-150 milliárd forinttal (600-650 milliárd forintra) csökkenti a jegybank a második negyedévre vonatkozóan. Az MNB vezetőinek néhány nyilatkozata arra enged következtetni, hogy a jegybank a hitelezési oldalra való átállásra készül, ehhez pedig a betéti állomány fokozatos kiszorítására, illetve a lakossági és vállalati hitelezés további, jelentős élénkülésére van szükség - fejtette ki. Ezt a jegybank segítheti a lakáshitelek összehasonlíthatóvá tételével, a bankváltás könnyítésével, amely végső soron a hitelkamatok csökkenéséhez, ezáltal pedig keresletnövekedéshez vezet. Az elemző szerint a rögzített kamatozású hiteleknél is lazulhatnak az adósságfék-szabályok, igaz, minimális mértékben.