Gedeon napja van. | 2024.03.28

Vizsgálat indult az erbíli olasz konzulátuson árult menekültvízumok miatt

2017-02-28 15:40:00

 Az olasz külügyminisztérium korrupciós vizsgálatot indított az iraki Erbílben működő olasz konzulátuson jelentős összegért megszerezhető vízumok miatt, amelyekkel más országoktól elutasított irakiak és szíriaiak jutottak be az Európai Unió területére - jelentette az olasz sajtó kedden. 

    Az olasz tárca felügyelőket küldött az iraki kurd területen található Erbíl diplomáciai képviseletére. Ha a vizsgálat megerősíti a korrupció gyanúját, akkor a sajtóban máris Visagate-nek elkeresztelt ügy az ügyészséghez kerül át.
    A Corriere della Sera című napilap értesülései szerint az erbíli konzulátuson tavaly óta több mint 150 vízumot adtak ki kurdoknak, iraki araboknak és szíriai menekültekként feltüntetett személyeknek emelt díj fejében. Az olaszországi vízumkérelem ára általában 90 euró, ezek a vízumok azonban egyenként akár 10 ezer euróba is kerültek. 
    Azok közül, akik ilyen módon jutottak olasz vízumhoz, többek kérelmét más európai országok konzulátusai korábban elutasították biztonsági okok miatt.
    A korrupció gyanúja a konzulátuson dolgozókkal és az olaszországi vízumkérelmeket kezelő olasz cég tagjaival szemben is felmerült.