Gedeon napja van. | 2024.03.28

Kiutasították Olaszországból Anis Amri egy tunéziai ismerősét

2017-02-25 17:33:50

 Két tunéziai férfit toloncoltak ki Olaszországból szombaton, egyikük telefonszáma a berlini kamionos merénylő, Anis Amri mobilján volt rögzítve - közölte az olasz belügyminisztérium.

    Mindkét tunéziai férfit a terrorizmus támogatásának gyanújával utasították ki.
    Egyiküket, egy 44 éves férfit, hajóval szállították vissza Tunéziába. Telefonszáma az Anis Amrinál talált mobiltelefonon szerepelt.
    A szintén tunéziai Anis Amri december 19-én hajtott kamionnal a tömegbe az egyik berlini karácsonyi vásáron, 12 személy halálát okozva. A 24 éves terrorista négy nappal később az egyik milánói vasútállomásnál veszítette életét, amikor rutinellenőrzés során tűzharcba keveredett két olasz rendőrrel.
    Anis Amri 2011 februárjában illegális bevándorlóként érkezett Olaszországba. Nem sokkal később táborlázadásban vett részt, és börtönbüntetésre ítélték. 2015 májusában szabadult, és a telefonján rögzített tunéziai férfi Olaszországban élő családjánál talált szállásra, de júliusban már Németországban tartózkodott.
    A másik kiutasított tunéziai a Perugiában működő iszlám közösség tagja volt, és az olasz hatóságok szerint kábítószercsempész is. Interneten az Iszlám Állam (IÁ) dzsihadista fegyvereseinek akcióit éltette, és arról írt, hogy Szíriába akar menni harcolni. Őt repülővel szállították vissza Tunéziába.
    A 2015-ös párizsi merényletek után Olaszországban bevezetett rendkívüli terrorizmusellenes intézkedésekkel az olasz belügyminiszter a terrorizmus puszta gyanúja miatt kiutasításról rendelkezhet. 2015 óta száznegyvenhét személyt utasítottak ki, tizenötöt az idei évben.