Gedeon napja van. | 2024.03.28

Lázár: a kormány stratégiai szövetségesként tekint Szabolcs-Szatmár-Beregre - BŐVÍTETT (új: 6-11. bekezdés)

2017-02-24 19:01:00

A kormány stratégiai szövetségesnek és kiemelt partnernek tekinti Szabolcs-Szatmár-Bereg megyét - jelentette ki a Miniszterelnökséget vezető miniszter a nyírbogáti általános iskola tornatermének átadásán pénteken.

    Lázár János elmondta, a következő néhány hónapban Szabolcs megyében - Nyíregyházán kívül - 70 milliárd forintot fog felosztani a kabinet a települések között, Nyírbogát ebből "joggal számíthat" legalább 1,5 milliárd, de inkább 1 milliárd 800 millió forintra.
    A kormány távlati elképzeléseiben Szabolcs megyének az a feladata, hogy integrálja a környék magyarjait és azokat is, akik átmenetileg a határon kívülre szorultak és ott élik életüket, és ma Kárpátalján és a Partiumban próbálnak boldogulni - hangsúlyozta a miniszter.
    Kifejtette, a közös bajból, a közös nehézségekből, a gazdasági visszaesésből, a munkanélküliségből egy új lehetőséget kapott a megye azáltal, hogy a kormány a megyére és a megyében lakókra regionális központként tekint. Nyíregyházának és Szabolcsnak az a történelmi küldetése - folytatta - , hogy lehetőséget biztosítson a határon túli magyaroknak a Magyarországhoz való tartozásra.
    Lázár János az oktatási intézmény tanulóihoz és pedagógusaihoz szólva hangsúlyozta, a kabinet a következő időszakban kiemelt feladatának tekinti, hogy a magyar oktatás és nevelés alapvető kérdéseit áttekintse és meghatározza az oktatásügy következő tíz-húsz esztendejét. Ebben a képesség, a lehetőség és a minőség a három kulcsszó, ezek kiemelt jelentőséggel bírnak - mondta a miniszter.
    Szavai szerint a kabinetnek külön érdeke fűződik ahhoz, hogy a vidéki Magyarország boldogulni tudjon, hogy "Nyírbogáton ne csak születni, hanem élni és érdemes legyen". A helyben élő szülőknek azt kell megtapasztalniuk, hogy a gyerekeik képesek ebben a közösségben boldogulni, ezért minden itt születő gyermek számára - képessége szerint - ezt a lehetőséget biztosítani kell - tette hozzá.
    "A legszomorúbb dolognak azt tartom, ha egy gyerek nem a képessége, hanem a szülei anyagi lehetősége szerint boldogul" - fogalmazott Lázár János. Mint mondta, a helyi és a parlamenti képviselők legfontosabb küldetése a következő években, hogy hozzájáruljanak: minden gyerek számára a képesség szerinti boldogulást tudják biztosítani, hogy a tehetség, szorgalom, az ambíció és a felkészültség, és ne a szülők pénztárcájának vastagsága határozza meg a gyerekek sorsát.
    Mi ehhez keresünk szövetségest a nyírbogátiakban és a Szabolcs megyeiekben - tette hozzá a miniszter.
    Kötelességünk a képesség előtérbe helyezése mellett a lehetőségek biztosítása is - utalt a tornaterem felépítésére Lázár János. A tárcavezető rögzítette, az itteniek akarták ezt a beruházást, "volt bennük elszánás, hit, volt bennük akarat arra, hogy megváltoztassák a saját magukat körülvevő világot".
    Mi ma a nyírbogáti gyerekek számára az egészséges élet lehetőségét kínáljuk azzal, hogy megépítettük ezt a sportcsarnokot - közölte a tárcavezető. A minőségről szólva Lázár János úgy vélekedett, könnyű megépíteni egy csarnokot, felújítani az iskolát, de az legnagyobb kérdés, hogy a pedagógusok mit és hogyan tanítanak a gyerekeknek, mert a tanárokon múlik minden nyírbogáti gyerek sorsa.
    Szükség van a szülők támogatására, az államra mint "jó gazdára", a községi-közösségi összefogásra, illetve szükség van a pedagógusok boldogulására is, hogy képesek legyen tudást, lehetőséget és boldogulást adni a gyerekeknek - zárta szavait a miniszter.
    A nyírbogáti általános iskola tantermét - egy országos program keretében - mintegy 300 millió forintból, központi költségvetési forrás segítségével építették meg. Az eseményen Lázár János mellett részt vett Boros Anita, a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium vagyongazdálkodásért felelős helyettes államtitkára, Simon Miklós, a Fidesz-KDNP országgyűlési képviselője, valamint a több megyei és járási hivatalvezető is.