Auguszta napja van. | 2024.03.29

Varga Mihály: a kormány stratégiai partnernek tekinti az Amerikai Kereskedelmi Kamarát

2017-02-24 18:22:00

Stratégiai partnernek tekinti a magyarországi Amerikai Kereskedelmi Kamarát (AmCham) a kormány, az itthon működő amerikai vállalatokkal folytatott folyamatos párbeszéd és közös elképzelések megvalósítása elengedhetetlen feltételei az ország hosszú távú fejlődésének - mondta a nemzetgazdasági miniszter a kamara rendezvényén pénteken Budapesten.

    Varga Mihály hozzátette, az Egyesült Államokkal a kölcsönös tiszteleten alapuló, az eddigieknél kiegyensúlyozottabb és hatékonyabb politikai együttműködésre készül a kormány. A gazdasági-kereskedelmi kapcsolatok eddig is kiemelkedően alakultak a két ország között - jegyezte meg.
    A tárcavezető a világgazdaságban és a világpolitikában kibontakozó  új korszakról szólva megemlítette a migrációt, a tömeges bevándorlás kérdését, amelyek megoldásához véleménye szerint új és bátor megközelítésekre, új és innovatív politikákra van szükség. Ezért Magyarország komoly várakozással tekint az új amerikai elnök által megfogalmazott, új irányokat mutató politikára - fűzte hozzá.
    Magyarország NATO-szövetségesként készen áll arra, hogy a lehető legszorosabban együttműködjön az Egyesült Államokkal és elnökével - jelentette ki.     Varga Mihály elmondta, jó jel, hogy a kereskedelmi kapcsolatok fejlődésének köszönhetően az Egyesült Államok már a második legnagyobb befektető Magyarországon Németország után, és az első számú exportpartner az Európán kívüli országok között. Az amerikai vállalatok Magyarországon működő leányvállalatinak száma meghaladja az 1700-at, hozzávetőleg 18 milliárd dollárt fektettek be, és több mint 90 ezer magyar munkavállalót foglalkoztatnak.
    Az 50 legnagyobb amerikai multinacionális vállalatból 40 van jelen Magyarországon, ami mutatja, hogy az ország a mérete ellenére fontos a multik szempontjából, a kelet-közép-európai relációban pedig van jelentősége annak, milyen vállalkozói klímát kínál.
    A miniszter kitért arra, hogy a versenyképesség folyamatos javítása nélkül lemaradnak a gazdaságok a nemzetközi versenyben, és bejelentette, hogy a napokban kérte fel a munkára a kormány által tavaly kezdeményezett versenyképességi tanácsba meghívottakat, köztük Bársony Farkast, az AmCham elnökét.
    A miniszter szerint Magyarországnak javítania kell a versenyképességét, a minőségi foglalkoztatásra kell fókuszálni, amely növeli a hozzáadott értéket az országban. Szükség van a hazai kis-és középvállalkozásokra is, amelyek erősítésére iparfejlesztési programot indított a kormány.
    Megemlítette azt is, hogy a magyar kkv-k erősítésére beszállítói fejlesztési programot is elindított a kormány, amely a járműgyártásra, az orvostechnikai eszközök gyártására és a védelmi iparra fókuszál.
    Úgy vélte, az elektromobilitás terjesztésében Magyarország élen jár a régióban, bár kicsit alábbhagyott a lendülete. Hozzátette, hogy  alkalmazkodni kell a világhoz, ha sokan inkább az otthoni töltést használnák az elektromos autókhoz a közterületi töltőkkel szemben, ezt kell majd támogatni a jövőben. Elmondta azt is, bízik abban, hogy folytatni tudják a direkt támogatási programot, amellyel 1,5 millió forinttal támogatják az e-autók vásárlását.