Gedeon napja van. | 2024.03.28

Országgyűlési határozatok

2017-02-21 15:23:48

 

 A határőrizeti területen lefolytatott eljárás szigorításával kapcsolatos törvényjavaslat vitája során az MSZP vezérszónoka azt hangsúlyozta, hogy az indítvány nem ad válaszokat a legfontosabb kérdésekre. A módosítást támogató Jobbik pedig arra emlékeztetett, hogy 2015-ben a kormánypártok elutasították az általuk készített, a mostanihoz hasonló elképzelést.

 

    
    MSZP: a javaslat nem a menedékkérők őrizetbe vételéről szól
    
    Harangozó Tamás, az MSZP vezérszónoka felidézte: a szocialisták már 2015. augusztusában azt javasolták, hogy a menedékkérelmeket a déli határ közelében bírálják el, ott alakítsanak ki normálisan felszerelt befogadóállomásokat és az európai szövetségekkel együtt teremtsék meg az elutasított menedékkérők hazatoloncolásának rendszerét. Szerinte ehelyett a kormány hazug, kétszínű politikát folytatott, hiszen a határok védelméről papolt, de a menekülteket hagyta Nyugat-Európába átszivárogni. Hozzátette: 2016-ban közel 50 ezer menekültügyi eljárást szüntettek meg, jelentős részben azért, mert a kérelmezők ismeretlen helyre távoztak, ami aligha kétséges, hogy Nyugat-Európát jelenti.
    Hangsúlyozta: az uniós és a magyar jog is ismeri a menekültügyi őrizet intézményét, ez a törvényjavaslat azonban nem a menedékkérők őrizetbe vételéről, fogva tartásáról szól, hanem a szomszédos országokra való rátolásukról. Úgy vélte: a kormány meg akarja nyerni a "ki tolja hatékonyabban a szomszédjára a problémákat versenyt", azonban a "nemzeti önzés politikája" helyett, erőteljes, egységes uniós fellépésre lenne szükség.
    Szerinte a javaslat a legfontosabb kérdésekre nem ad választ, így például arra sem, hogy mi lesz, ha a menedékkérő a jogerős döntés után nem hagyja el a tranzitzónát, vagy, hogy mi lesz, ha nem heti néhány száz, hanem menekültek tömege indult útnak. A képviselő a letelepedési kötvényekre, a moszkvai "magyar vízumgyárra" és sajtóban megjelent ukrajnai magyar útlevél visszaélésekre utalva úgy vélte: a magyar kormány jelenti az igazi nemzetbiztonsági kockázatot. Közölte: az MSZP tartózkodik fog a javaslatról szóló szavazáson.

    KDNP: Magyarország az EU egyik legbiztonságosabb országa

    Firtl Mátyás (KDNP) felszólalása során hangsúlyozta, hogy frakciójuk támogatja a törvénymódosítást. A kereszténydemokrata képviselő azt mondta, hogy a kormány határozott lépéseinek köszönhetően Magyarország az EU egyik legbiztonságosabb országa. Magyarország tettekkel bizonyította, hogy az illegális bevándorlásoknak megálljt lehet és kell parancsolni, ahogy azt is, hogy a rend és a közbiztonság területén elért eredményeket a megfelelő eszközökkel meg lehet védeni - tette hozzá. Eközben több, a bevándorlást támogató országnak az illegális bevándorlással összefüggő események következményeivel kellett szembenézniük - hangsúlyozta.
    A bevándorlás okozta nyomás az elkövetkező években sem fog megszűnni, ezért az ország biztonságának és a határoknak a védelme továbbra is kiemelt nemzetbiztonsági ügy - szögezte le a képviselő. Szavai szerint világosan különbséget kell tenni a törvénytisztelő módon érkező idegen és a törvényeket nem tisztelő migránsok között.
    A terrortámadásokat, az erőszakot, a bűnözést, az etnikai és kulturális összetűzéseket távol kell tartani Magyarországtól - nyomatékosított.
    A mostani módosítás a tranzitzónában lefolytatott eljárások szigorítására tesz javaslatot, a fizikai határvédelem mellett a jogi határzárat is erősíti - emelte ki. A javaslat azt kívánja elérni, hogy Magyarországon ne tartózkodjanak ellenőrizetlen, bizonytalan státuszú emberek - szögezte le. Szavai szerint a nyitott táborok komoly biztonsági kockázatot jelentenek, ezért a kérelmezőknek a tranzitzónában kell megvárniuk kérelmük elbírálását.

    Jobbik: a kormánypártok korábban elutasítottak egy hasonló előterjesztést

    Mirkóczki Ádám (Jobbik) azt kérte, hogy ha valamit a kormány nemzeti ügynek és biztonságpolitikai kérdésnek titulál, akkor ahhoz annak megfelelően álljanak hozzá. Szavai szerint "nem vagyunk olyan arrogáns pökhendiek, mint Önök", ezért támogatni fogják a javaslatot, függetlenül attól, hogy ki nyújtotta be. Ez viszont nem mondható el a kormánypártokról, mert a Jobbik szinte szóról szóra egy ugyanilyen előterjesztést nyújtott be a parlamentnek 2015. júniusában, de a fideszes és KDNP-s képviselők azt a bizottsági vita során elutasították - fogalmazott.
    A kormánypártok terrorizmus elleni küzdelemről "hadoválnak", de nem rajtuk múlik, hogy Magyarország Európa egyik legbiztonságosabb országa - közölte.
    A Jobbik korábban azért szavazta le az alaptörvény tervezett módosítását, mert azt szerették volna elérni, hogy ne lehessen letelepedési kötvényeket vásárolni - ismételte meg álláspontjukat. A "hazaárulózás nagyon szép olyanoktól", akiknek nincsen problémájuk azokkal, akik kellően vastag pénztárcával rendelkeznek - tette hozzá, miután kisebb vita alakult ki közte és a kormánypárti képviselők között. Még senki sem tudta bizonyítani, hogy a kötvényvásárlók és a családegyesítés során utánuk érkezők közül senki nem jelent nemzetbiztonsági kockázatot - emelte ki.
    A Jobbiknak egy kérdése maradt, hogy hol lesznek a tranzitzónák, illetve mi történik, ha fokozódik a nyomás és ezek a zónák fizikailag nem képesek kiszolgálni az érkezőket - közölte.