Gedeon napja van. | 2024.03.28

OGY - Krónika 3. rész

2017-02-21 15:05:00

 

Az Országgyűlés kedden titkos voksoláson megválasztotta Bándi Gyula környezetjogászt, egyetemi tanárt a jövő nemzedékek érdekeinek védelmét ellátó ombudsmanhelyettesnek. Ezt követően a parlament a magyar és az iraki kormány között a kettős adóztatás elkerüléséről és az adóztatás kijátszásának megakadályozásáról szóló egyezményről valamint a határőrizeti területen lefolytatott eljárás szigorításával kapcsolatos egyes törvények módosításáról tárgyalt.

    
    Megválasztották Bándi Gyulát zöldombudsmannak

    Megválasztotta az Országgyűlés Bándi Gyula környezetjogászt, egyetemi tanárt a jövő nemzedékek érdekeinek védelmét ellátó ombudsmanhelyettesnek.
    Székely László ombudsman jelöltje 178 igen és 5 nem szavazatot kapott a titkos voksoláson. Egy képviselő tartózkodott. Megválasztásához az összes parlamenti képviselő legalább kétharmadának támogató szavazatára volt szükség.
    Az alapvető jogok biztosának helyettesét hat évre választották meg, az eredmény kihirdetése után esküt tett, és ezzel hivatalba is lépett.
    
    Magyar-iraki egyezmény a kettős adóztatás elkerüléséről és az adóztatás kijátszásának megakadályozásáról
    
    Tállai András, a Nemzetgazdasági Minisztérium államtitkára szerint a magyar és az iraki kormány között a jövedelem- és a vagyonadók területén a kettős adóztatás elkerüléséről és az adóztatás kijátszásának
megakadályozásáról szóló egyezményt tavaly novemberben írták alá, kihirdetésével Magyarország a régióban egyedüliként rendelkezik majd ilyen kétoldalú egyezménnyel.
    Csenger Zalán, a Fidesz vezérszónoka hangsúlyozta: az egyezmény megkötésével a gazdasági kapcsolatok élénkülésére és a tőkebefektetések növekedésére számítanak. Hozzátette: Európai biztonsága szempontjából Irak stabilitása az egyik legfontosabb kérdés.
    Mesterházy Attila, az MSZP vezérszónoka egyetértett a fideszes felszólalóval és jelezte, hogy az MSZP támogatja az egyezmény kihirdetéséről szóló javaslatot. Z. Kárpát Dániel, a Jobbik vezérszónoka is úgy vélte, hogy egy jó irányba mutató egyezményről van szó. Ugyanakkor arra szólította fel a kormányt, hogy szüntesse meg a letelepedési kötvényeket forgalmazó iraki irodát és az egész "kötvénybizniszt".
    
    A határőrizeti területen lefolytatott eljárás szigorításával kapcsolatos egyes törvények módosításáról
    
    Államtitkár: a javaslat tovább növeli Magyarország biztonságát
    
    Kontrát Károly belügyi államtitkár arról beszélt, hogy az elmúlt időszak terrortámadásai, így a berlini és az isztambuli merénylet egyértelműen rámutatott a terrorizmus és a migráció összefüggéseire. Hozzátette: míg korábban főként Franciaország, Belgium és Németország voltak a terroristák fő célpontjai, ma már fennáll a veszélye annak, hogy a terroristák tevékenysége a frankofón területekről áttolódni látszik Közép-Kelet Európa felé. Szerinte Magyarországnak a fokozódó terrorveszély miatt az az érdeke, hogy azok az illegális bevándorlók, akiknek menekültkérelmét még jogerősen nem bírálták el, az országban ne mozoghassanak szabadon. Jelezte: csak a múlt pénteken 235-en próbáltak illegálisan bejutni Magyarországra, ami idén rekordnak számít.
    Felidézte: a kormány január 11-i ülésén döntött, hogy szigorítani kell a menekültügyi eljáráson annak érdekében, hogy a magyarok biztonságban legyenek. A javaslat legfontosabb változtatásának azt nevezte, hogy a menekültkérelmet benyújtóknak az eljárás teljes ideje alatt, a jogerős elbírálásig nem lesz joguk magyarországi tartózkodásra, kizárólag a tranzitzónában lehetnek. Ennek célja szerinte a megelőzés, hogy az esetleges nemzetbiztonsági vagy terrorfenyegetettségi szempontból kockázatot jelentő személyeket kiszűrje.
    Hangsúlyozta: ez az eljárás alkalmazható lesz a különleges bánásmódot igénylő személyekkel, például kiskorúakkal, betegekkel vagy mozgáskorlátozottakkal szemben, akiknek a nemzetközi és a hazai előírások szerinti elszállásolást és egészségügyi ellátást biztosítanak, míg a kísérő nélküli, 14 év alatti kiskorúakat továbbra is gyermekvédelmi intézményben helyezik el.
    Elmondta: aki nem kap menekültstátuszt annak az érkezési irányba el kell hagynia a tranzitzónát, valamint az illegális bevándorlót nemcsak a határtól számított 8 km-es sávon belül, hanem az ország egész területéről vissza lehetne kísérni a tranzitzónába. A javaslat szerint szabálysértést követ el, és elzárással sújtható az a menedékkérő, aki a  számára kötelező tartózkodási helyként kijelölt zónát engedély nélkül elhagyja.
    Hangsúlyozta: a törvényjavaslat hozzájárul Magyarország és Európa szuverenitásának megvédéséhez és az állampolgárok biztonságérzetének növeléséhez.
    
    Fidesz: az új nemzeti politika egyik legfontosabb törvényjavaslatáról van szó
    
    Németh Szilárd, a Fidesz vezérszónoka azt mondta: az új nemzeti politika egyik legfontosabb törvényjavaslatáról van szó, amely az Európára és így Magyarországra nehezedő illegális bevándorlás megállítását, átpozícionálását szolgálja. A képviselő részletesen felidézte a 2015-ös és 2016-os eseményeket, a határzárak telepítését, a nemzeti konzultációt, a népszavazást és úgy vélte: jól látható, hogy Brüsszel nem mondott le arról, hogy nyugatról ide áttolják az illegális bevándorlókat. Hangsúlyozta: ezért mindenképpen változtatni kell a jogi környezeten. Hozzátette: a javaslat jogi alapja a tömeges bevándorlás okozta válsághelyzet kihirdetése.