Gedeon napja van. | 2024.03.28

Magyarországon fogták el a Németországban erőszakoskodó iraki férfit

2017-02-21 14:21:00

Elfogták, majd kiadatási őrizetbe vették a Kiskunhalasi Rendőrkapitányság járőrei azt az iraki férfit, aki a gyanú szerint 2016 novemberében Németországban megerőszakolt egy 13 éves kislányt - közölte kedden a police.hu oldalon az Országos Rendőr-főkapitányság (ORFK). A férfit a bíróság döntése értelmében átadják a német hatóságoknak.

    A rendőrségi tájékoztatás szerint a német rendőrség 2017 januárjában kereste meg a magyar hatóságot azzal, hogy segítsen beazonosítani egy iraki állampolgárt és tartózkodási helyét. A férfi a gyanú szerint 2016. november 13-án Hamburgban megerőszakolt egy 13 éves lányt, majd ismeretlen helyre távozott, ezért európai és nemzetközi elfogatóparancsot adtak ki ellene.

    A nemzetközi és a hazai adategyeztetéseknek köszönhetően a Nemzeti Nyomozó Iroda rendőrei megállapították, hogy a férfi Németországban álnevet használt, de a róla készült fényképfelvételek és ujjnyomatlapok azonosságot mutattak a Magyarországon 2016. november 18-án nyilvántartásba vett 29 éves C. Ali D-vel. 

    A férfi a bűncselekmény elkövetése után 2016. november 17-én vonaton érkezett Magyarországra - elmondása szerint - azért, mert Németországban nem bírálták el megfelelő gyorsasággal az ügyét. Mivel személyazonossága és egyéb körülményei tisztázatlanok voltak, a Bevándorlási és Menekültügyi Hivatal (BMH) a férfi menekültügyi őrizetét rendelte el.

    A BMH munkatársai tájékoztatták a nyomozókat, hogy a körözött személyt a Kiskunhalasi Menekültügyi Őrzött Befogadó Központban helyezték el. Az iraki férfit a Kiskunhalasi Rendőrkapitányság járőrei február 17-én elfogták, majd kiadatási őrizetbe vették, Németországnak történő átadásáról a későbbiekben születik döntés.

    Ibolya Tibor, fővárosi főügyész kedden délelőtt az MTI-vel azt közölte, a Fővárosi Főügyészség indítványára a Fővárosi Törvényszék hétfőn elrendelte az iraki férfinak az átadási letartóztatását és egyszerűsített átadását. A bíróság végzése jogerős és végrehajtható - tette hozzá Ibolya Tibor.
    Az ügyészség tájékoztatása szerint a kiskunhalasi befogadó állomáson azonosították a rendőrök a férfit.