Andrea napja van. | 2024.04.18

Otthontérkép: nagyobb ütemben emelkedtek a lakásárak a kereseteknél

2017-02-20 16:52:00

 A nettó bérek 7,8 százalékkal nőttek tavaly, a lakásárak viszont mind az FHB lakásárindexe, mind az otthonterkep.hu statisztikái alapján ennél nagyobb ütemben, 10-11 százalékkal emelkedtek - közölte az otthonterkep.hu hétfőn.

    Az ingatlanportál szerint ennek ellenére jelentősen felpörgött a lakáspiac, főként a családi otthonteremtési kedvezmény (csok), a válság utáni újjáéledés, az elhalasztott vásárlások beérése és a kedvező hitelezési lehetőségek miatt. A kínálat bővülése viszont még mindig jelentősen elmarad a szükséges ütemtől.
    Az otthonterkep.hu felmérése szerint az új építésű lakásoknál a kisebb méretek lettek népszerűbbek, a magas ár miatt a többség inkább a megfizethetőbb, 45-60 négyzetméteres lakásokat keresi. A potenciális vásárlók negyede visszafordul a használt lakások piacára, és inkább ott igyekszik érvényesíteni a kedvezményeket.
    A közleményben kiemelik azt is: a forintalapú hitelek törlesztőrészletei 2012 óta csökkenő tendenciát mutatnak, a keresetekből kisebb szeletet kell a hitelek törlesztésére szánni.