Gedeon napja van. | 2024.03.28

Neves magyar előadók és külföldi vendégművészek a Cziffra Fesztiválon

2017-02-19 12:16:00

 

Neves magyar előadókkal, külföldi vendégművészekkel, és a koncertek mellett előadásokkal, valamint tárlatokkal is várja a közönséget immár két helyszínen, a MOM Kulturális Központban és a Zeneakadémián a Cziffra György Fesztivál február 21. és 26. között.

 

    A fesztivál kamarazenekara február 21-én Grieg-, Mozart- és Liszt-műveket szólaltat meg, Bach c-moll versenyművét két zongorára Jandó Jenő Kossuth-díjas zongoraművész és Balázs János Liszt Ferenc-díjas zongoraművész, a fesztivál alapítója és művészeti vezetője adja elő. Másnap Freund Tamás Széchenyi-díjas neurobiológus tart előadást a kreativitásról, majd Lajkó Félix Liszt Ferenc-díjas hegedűművész és Balázs János improvizálnak, demonstrálva a professzor által elmondottakat a MOM Kulturális Központban. 
    A Zeneakadémia ad otthont február 23-án Fazil Say török zongoraművész, 24-én Rost Andrea Kossuth-díjas operaénekes és Balázs János, valamint 26-én Mischa Maisky csellóművész, a Liszt Ferenc Kamarazenekar és Balázs János zongoraművész hangversenyének. A gálakoncerten Csajkovszkij, Bruch és Chopin művei hangoznak el, előtte pedig átadják a Cziffra György Fesztivál Tehetség-díjat és a Cziffra György Fesztivál Életműdíját.
    Sárközy Lajos cigányzenekara és a Sárik Péter Trió játszik a MOM Kulturális Központban a február 25-i báresten, amelynek háziasszonya Szulák Andrea lesz. A jövő generációja címmel rendezik meg 26-án a Virtuózok, a Cseh Tamás Program és a Junior Prima díjasok matinéját a MOM Kulturális Központban. Fellép Boros Misi (zongora), Kökény Tamás (nagybőgő), a Hungarian FolkEmbassy, Kállai Ernő (hegedű) és Devich Gergely (cselló). 
    Kürthy Hanna festőművész alkotásaiból a Kossuth téri Szamos Cafeban, Pajor Ildikó festőművész műveiből a MOMkult Reich Károly Galériájában nyílik időszaki kiállítás.
    A Balázs János zongoraművész által tavaly alapított fesztivál Cziffra György világhírű magyar zongoraművész emlékét ápolja, valamint folytatja azt a fiatal művészeket felkaroló és segítő munkát, amely a zongoraművész életében nagy hangsúlyt kapott. A fesztivált a Nemzeti Kulturális Alap és a Szerencsejáték Zrt. támogatja.