Auguszta napja van. | 2024.03.29

Mattis: a transzatlanti egység Európa egységét is erősíti

2017-02-17 18:06:00

A transzatlanti egység Európa egységét is erősíti, a biztonságról pedig csak közösen, "csapatban" lehet gondoskodni - hangsúlyozta James Mattis amerikai védelmi miniszter pénteken az 53. müncheni nemzetközi biztonságpolitikai konferencián (MSC) elmondott beszédében.

    James Mattis kiemelte, hogy a transzatlanti egység azért fontos, mert egyetlen ország sem tud egyedül gondoskodni a biztonságáról. Mint mondta, a NATO védelmi minisztereinek minapi brüsszeli értekezletén megtapasztalta, hogy "a transzatlanti szövetség erős, 28 demokrácia alkotja, amelyek mind elkötelezettek a szabályokon alapuló nemzetközi rend és a béke megőrzése, és a felvilágosodás értékeinek továbbvitele mellett".
    Az Egyesült Államok üdvözli, hogy európai szövetségesei elmélyítik együttműködésüket a védelempolitikában. Ez erősíti Európa védelmi képességeinek hatékonyságát, méghozzá anélkül, hogy veszélyeztetné a NATO-n belüli közös munkát - tette hozzá.
    Az Egyesült Államok biztonsága szorosan összefügg Európa biztonságával, és a "jól véghezvitt európai kezdeményezések támogatják a NATO egységét" - emelte ki James Mattis.
    Ezzel kapcsolatban megismételte a védelmi kiadások növelésére vonatkozó brüsszeli figyelmeztetését. Aki profitál a NATO erejéből, annak az erő biztosításához szükséges forrásokhoz is méltányosan hozzá kell járulnia - mondta.
    Kiemelte, hogy "mérföldkő" volt a NATO 2014-es csúcstalálkozója, amelyen a tagországok vállalták, hogy a hazai össztermék (GDP) legalább 2 százalékának megfelelő összegre emelik védelmi kiadásaikat. Ez azt jelzi, hogy a NATO tagjai "szembenéznek a valósággal" és komolyan veszik a szövetséget fenyegető veszélyeket.
    Donald Trump amerikai elnök teljes mértékben támogatja a NATO-t, és fontosnak tartja, hogy a szövetség "hitelessége és jelentősége" fenntartása érdekében igazodjék az új kihívásokhoz, a terrorizmus, az informatikai hadviselés és a hibrid hadviselés veszélyeihez - emelte ki James Mattis.
    Hozzátette, hogy a legnagyobb veszélyt a szövetség déli határvidékén, a Földközi-tengertől Törökország határáig húzódó térségben terjedő terrorizmus jelenti. Ezzel a fenyegetéssel szemben az eddiginél "közvetlenebbül" kell felvenni a harcot, és folyamatosan fejleszteni kell a NATO-t, egyformán összpontosítva a védelemre és az elriasztásra, a szövetségi stratégia két fő összetevőjére - fejtette ki az amerikai védelmi miniszter.