Auguszta napja van. | 2024.03.29

Elérte a Kisköre és Tiszaroff közötti folyószakaszt a jégtömeg

2017-02-16 10:10:44

 Megindult a kiskörei tározóban Tiszanána-Dinnyéshát térségében a feltorlódott jég csütörtök reggel. A torlasz előtt megindult mintegy 800 méter hosszú, százszázalékos jégzaljással vonuló jégtömeg áthaladt a kiskörei vízlépcsőn, elérte a Kisköre és Tiszaroff közötti folyószakaszt - közölte a  Közép-Tisza-vidéki Vízügyi Igazgatóság (Kötivizig) az MTI-vel.

    A tájékoztatás szerint a Kötivizig szerdán duzzasztással megemelte a vízszintet, így megközelítően 24 óráig sikerült helyben tartani a felső folyószakaszról érkező torlaszt Tiszaderzs magasságában, ennek egy része mintegy 3 hektáron befordult a tározó területére. A jégtömegben nagy mennyiségű elszabadult úszómű és roncs található - közölték. 
    A Tiszacsegén elsodródott komp szerdán késő délután a Sarudi-medencébe sodródott ki. A torlasz megindulása vagy további apadása esetén a medencébe kiúszott jégtömeg - és vele együtt a komp is - visszasodródhat a főmederbe.
    A duzzasztást csütörtök reggel a Kötivizig megszüntette. Az igazgatóság fokozott figyelőszolgálattal követi a jég vonulását a Kisköre alatti szakaszokon is.
    A tájékoztatás szerint a Tiszán Kisköre alatt is több helyen megindult a korábban összetorlódott jég, de továbbra is van olyan szakasz, ahol állójég található a folyón.
    Az M4-es autópálya tiszai keresztezésében lévő munkaterületen - felkészülve a vízlépcsőn történő jégátvezetés következtében kialakuló jégzajlásra - az úszó létesítmények a rögzítését megerősítették, folyamatos helyszíni felügyelet biztosítása mellett.
    A szükséges beavatkozások és a megerősített figyelőszolgálat felállítása érdekében az igazgatóság szerda déltől a Kisköre alatti folyószakaszra Csongrádig harmadfokú jeges árvízvédelmi készültséget, a Kisköre alatti árvízvédelmi fővédvonalakra - a Tisza jobb partján Kiskörétől Tószegig, a bal parton Pusztataskonytól Cibakházáig - a jég észlelése és nyomon követése érdekében harmadfokú árvízvédelmi készültséget rendel el. 
    A jégvédekezés időszakára a kiskörei vízlépcső üzemi hídját lezárták a közforgalom elől, kizárólag szolgálati célú járművek közlekedése engedélyezett.
    A Közép-Tiszán továbbra is pontszerű másodfokú jeges árvízvédekezési készültség helyszíne az épülő M4-es autóút tiszai kereszteződésében lévő munkaterület.