Gedeon napja van. | 2024.03.28

Benyújtotta a kormány az illegális migránsok őrizetbe vételéről szóló javaslatot

2017-02-14 20:10:00

 Benyújtotta a kormány a parlamentnek a határőrizeti területen lefolytatott eljárás szigorításával kapcsolatos egyes törvények módosításáról szóló javaslatot kedden.

    Az Országgyűlés honlapján olvasható, tizennégy paragrafusból álló javaslat módosítaná a gyermekek védelméről és a gyámügyi igazgatásról, a harmadik országbeli állampolgárok beutazásáról és tartózkodásáról, a menedékjogról, az államhatárról, valamint a szabálysértésekről, a szabálysértési eljárásról és a szabálysértési nyilvántartási rendszerről szóló törvényt.
    A javaslat célja - az általános indokolás szerint - a határt illegálisan átlépő bevándorlók őrizetbe vétele és visszakísérése a határra, valamint a schengeni országhatárok megvédése. Azt írták: ha elfogadják a törvényjavaslatot, "senki sem léphet jogosulatlanul Magyarország és az Európai Unió területére".
    A kormány a migrációs válság elhúzódására számít, és továbbra is megoldatlan azoknak a migránsok a helyzete, akik már az Európai Unió (EU) határain belül vannak. Közölték: az elmúlt időszak tapasztalatai alapján "rengeteg illegális bevándorló él vissza a hatályos uniós jogszabályokkal". Menedékkérelmet nyújtanak be, de az erről szóló döntést nem várják meg, és szabadon mozognak az EU-ban, ami komoly biztonsági kockázatot jelent.
    Ismertették: a kormány az említett tapasztalatok alapján úgy döntött, megerősíti a jogi határzárat azért, hogy megakadályozza az elutasított menedékkérők, illetve azok szabad mozgását, akiknek ügyében még nem született végleges döntés. A törvényjavaslat megteremti annak lehetőségét, hogy az említettek "lényegében őrizetben legyenek", az eljárás lefolytatásának időtartamára kötelező tartózkodási helyet jelöl ki nekik a hatóság. Az illegális bevándorlóknak a jövőben a határon kijelölt tranzitzónában kellene megvárniuk menedékkérelmük jogerős elbírálását.
    A javaslatban speciális szabályok rendelkeznek a menedékjog iránti kérelem benyújtásának lehetőségéről, a befogadási körülményekről, valamint az eljárási szabályokról azért, hogy az országba illegálisan érkező külföldi ne tudjon az ország területére belépni.
    Az ország területén elfogott illegálisan tartózkodókat a határkerítés kapuján keresztül a rendőrség kikíséri, így a külföldiek a tranzitzónában ellenőrzött körülmények között
nyújthatják be kérelmüket. A tranzitzónából a menedékkérő szabadon visszamehet abba az országba, ahonnan Magyarország területére lépett.
    Az illegális bevándorlót a tömeges bevándorlás okozta válsághelyzet idején nemcsak a határtól számított 8 kilométeres sávon belül, hanem az ország egész területéről vissza lehetne kísérni a tranzitzónába: ez biztosítaná, hogy minden kérelmet a határon lefolytatott eljárásban bíráljanak el.
    A javaslat biztosítja, hogy a befogadóállomáson tartózkodó menedékkérő a területet csak a hatóság engedélyével hagyhatja el. Amennyiben ezt nem tartja be, szabálysértést követ el, és elzárással sújtható.