Tivadar napja van. | 2024.04.20

NGM: a magyar gazdaság folytatta a felzárkózást

2017-02-14 09:17:46

 

A magyar gazdaság folytatta a felzárkózást az európai unió átlagához - mondta Banai Péter Benő, a Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM) államháztartásért felelős államtitkára kedden az M1 aktuális csatornán.

 

    Kiemelte: a mezőgazdaság és a szolgáltatói szektor kifejezetten erős évet zárt 2016-ban, az ipari termelés némileg gyengébb volt, döntően az európai uniós források ciklikussága miatt. 
    Az államtitkár rámutatott arra, hogy 2016-ban a fogyasztás élénkült, a foglalkoztatottak száma és a bérek jelentősen emelkedtek. 
    Banai Péter Benő szólt arról, hogy tavaly a magánberuházások felfutottak az otthonteremtési támogatások következtében, ugyanakkor a nagy állami beruházások az uniós források ciklikussága miatt visszaestek az előző évhez képest.
    Az államtitkár kiemelte, hogy az export is jól alakult, így a 
fogyasztás, a kivitel és a beruházások kedvező alakulása járultak hozzá a 2 százalékos gazdasági növekedéshez.
    Banai Péter Benő hangsúlyozta, hogy a tavalyi 2 százalékos gazdasági növekedés jó alapot ad arra, hogy az idén érdemben magasabb, akár 4 százalék körüli bővüléssel lehessen számolni.
    A Nemzetgazdasági Minisztérium az MTI-hez eljuttatott közleményében kiemelte, hogy uniós források nélkül is két százalékkal bővült tavaly a magyar gazdaság. 
    A tavalyi növekedés megítélésekor fontos hangsúlyozni, hogy a külső és a belső egyensúly tovább erősödött. A külkereskedelmi egyenleg tavaly soha nem látott rekorddal 10 milliárd eurót tett ki, míg az államháztartás hiánya is jócskán elmaradt a 3 százalékos küszöbtől - írta a szaktárca.
    A hat évre szóló bérmegállapodás a versenyképesség és a kereslet serkentésén keresztül a bővülés érdemi gyorsulását eredményezi 2017-ben. 
    A Nemzetgazdasági Minisztérium decemberi makrogazdasági és költségvetési kitekintésében 2017-ben 4,1 százalékos, 2018-ra 4,3 százalékos GDP-növekedéssel számolt. A növekedés érdemi gyorsulására számít az Európai Bizottság is a közétett téli előrejelzésében - tájékoztatott az NGM.