Auguszta napja van. | 2024.03.29

Tisztességes ítéletet Gergényi Péternek és társainak!

2017-02-13 09:09:10

Tizenegy éve húzódik a 2006 szeptemberi, októberi rendőri brutalitás főkolomposainak jogerős bírósági ítéletének kimondása. A legújabb ígéretek szerint hétfőn hirdet ítéletet a Fővárosi Ítélőtábla Gergényi Péter és társai ügyében. A legkevesebb izgulni valója pontosan a főkolomposoknak van, mert az elmúlt huszonhét év bírósági gyakorlata azt mutatja, hogy a társadalom ellen elkövetett, politikai köntösbe burkolt súlyos bűnöket enyhén ítéli meg, különösen akkor, ha az elkövető kommunista, vagy kommunista múlttal rendelkezik.

A kommunista vagy kommunista múlton sokan felkapják a fejüket arra gondolván, hogy ezeket a fogalmakat már nem lehet a mai társadalmi összefüggésekben értelmezni. A rendszerváltást követő huszonhét évben kétségkívül feloldódtak, elvesztették eredeti jelentésüket. Közelítsük meg másképpen, hogy mit jelent a bíróságok elnéző magatartása Gergényi Péter és társai ügyében.

Nőket, öreg embereket vertek össze brutálisan a rendőrök 2006-ban, aztán gyáván elbújtak a felelősségrevonás elől

1990-ben a rendszerváltáskor néhány fejcserén kívül, komolyabb személyi változás nem történt. Az új állami szervezetekben a „megbízható osztályvezető-helyettesek” kerültek vezetői posztra a leváltott osztályvezetők helyett, akik egykori vezetői kinevezését az MSZMP illetékesei is jóváhagyták, tehát megbízható elvtársak voltak.

A rendvédelmi szervezetekben – rendőrségben, katonaságban, titkosszolgálatokban - befészkelődött kommunista dinasztiák továbbra is meghatározó szerepet játszottak azok irányításában, és gondoskodtak a „magyar polgár a legfőbb ellenségünk” felfogás továbbélésében. A változás legfeljebb annyi lehetett, hogy nem az utcán verték össze az embereket, hanem az őrszobán. 

A "szakszerű rendőri intézkedés". Rugdosni, agyba-főbe verni, mint a kommunista diktatúrában. Hol marad a felelősségrevonás?  (fotó PestiSrácok)

2006 szeptemberében és októberében az 56' forradalom ötvenéves évfordulóján a „demokratikus rendőrség” megmutatta az igazi arcát: a gyurcsányi-hazugságok ellen tiltakozókat a nyílt utcán  kardlapozta, csontjukat törte, szemüket lőtte ki, csoportosan verték véresre az elégedetlenkedőket.

A mentelmi joggal bíró Révész Máriusz országgyűlési képviselőt brutálisan összeverték, lapockáját eltörték (fotó csepelinfo)

A mentelmi joggal bíró Révész Máriusz országgyűlési képviselőt brutálisan összeverték, lapockáját eltörték. A tettesek a mai napig nem vállalták a felelősséget, gyáván megbújnak a rendőrség soraiban és bíznak az omertában, a bajtársiasságnak nevezett bűnpártolásban. A rendőrség nem vetette ki soraiból a bűnt elkövetőket, a nőkkel, gyerekekkel, idős emberekkel, azonosító nélkül keménykedő „rendőrök” gyáván elbújtak.

Magyarország jogállam, amelyben a rendőr kényszerítő eszközt csak akkor alkalmazhat, ha az ő vagy mások testi épsége veszélybe kerül. A rendőrnek ugyanakkor kötelessége beavatkozni, ha valakivel szemben bűncselekményt követnek el, és a kollegialitás nem terjedhet ki bűncselekményben való részvételre. 

Az igazságszolgáltatási szervezetek sem mutatnak jobb állapotot. Magyarországon a rendszerváltás után a kommunista bűnösök, tömeggyilkosok háborítatlanul élhették le életüket. Ha valamilyen csoda folytán bíróság elé kerültek, akkor vajmi csekély esélye volt annak, hogy komoly büntetést kapnak hazaárulásért, tömeggyilkosságért, diktatúra működtetésért, a nemzet vagyonának az ellopásáért.

A bíróságok 2006-ban a nyilvánvalóan hamis rendőri jelentések és hamis tanúzások ellenére százával hurcoltak meg tüntetőket. 

2006-ban került napvilágra Gyurcsány Ferenc hírhedt öszödi beszéde, amelyben leleplezte önmagát és a posztkommunista MSZP hazugságait. A beszéd kiszivárgott és zavargásokhoz vezetett. Ötven évvel az 1956-os forradalom után, ismét vér folyt a pesti utcákon. A sors fintora, hogy a tömeggyilkos Apró Antal villájában lakó posztkommunista miniszterelnök, Gyurcsány Ferenc utasította a rendőrséget a „rendrakásra”. 

Gyurcsány Ferenc, Vadai Ágnes, Niedermüller Péter röhög a tárgyalóteremben

Gergényi Péter és társai megérdemelnének egy tisztességes tárgyalást, és a vádlottak padjáról nem hiányozhatnának azok a politikai vezetők, akiket felelősség terhel a rendőrség 2006-os terrorista módszereiért. Gergényi és társainak pedig hosszú évekre a börtönben lenne a helye, igazságot szolgáltatva azoknak, akiket 2006-ban megaláztak, megvertek és emberi méltóságuktól, jogaiktól fosztottak meg. 

Az ítélethírdetésről itt olvashat.