Gedeon napja van. | 2024.03.28

Moszkva szerint az ukrán hadsereg harcászati rakétákat vetett be polgári lakosság ellen

2017-02-13 08:04:15

Az orosz szövetségi Nyomozó Bizottságnak (SZK) bizonyítékai vannak arra, hogy az ukrán hadsereg harcászati rakétákat vetett be polgári lakosság ellen a Donyec-medencében - közölte hétfőn Szvetlana Petrenko, az SZK szóvivője.

    Petrenko úgy fogalmazott, a bizottság "megdönthetetlen bizonyítékokat szerzett és rögzített az eljárási jognak megfelelően arról, hogy az ukrán fegyveres erők Tocska U típusú, nagy tűzhatású harcászati rakétarendszereket vetettek be a fegyveres konfliktus idején a békés lakosság ellen".
    Az SZK hangsúlyozza, hogy nagy tűzhatású fegyverekről van szó, amelyek esélyt sem adnak a békés lakosságnak a túlélésre, s ez sérti a nemzetközi normákat. 
    A testület négy települést nevezett meg, amelyek ellen - szerinte - bizonyíthatóan ilyen rakétákat vetettek be.
    Kijevben egyelőre nem reagáltak a moszkvai vádakra.
    A Tocska U mozgatható rakétarendszereket még a szovjet időkben fejlesztették ki, és 1989-ben állították hadrendbe. A RIA Novosztyi orosz hírügynökség ismertetése szerint a Szovjetunió szétesése után az ukrán hadseregnél jelentős arzenál maradt ilyen fegyverekből. A Tocska Ut százhúsz kilométeres hatótávolságú ballisztikus harcászati rakétákkal szerelték fel.

https://ria.ru/incidents/20170213/1487789233.html