Tivadar napja van. | 2024.04.20

Oktatási államtitkárság: 2011 óta ismert az ötödik érettségi tárgy válaszhatóságának megszűnése

2017-02-09 17:54:00

 Az ötödik érettségi vizsgatárgy választhatóságának megszűnése a szakgimnáziumokban (szakközépiskolákban) már 2011 óta ismert, így a kormány megfelelő időt biztosított a változások megismeréséhez - közölte az Emberi Erőforrások Minisztériumának oktatási államtitkársága az MTI-vel a Független Diákparlament csütörtöki akciójára.

    A Független Diákparlamenti tagjai csütörtökön levelet adtak át a tárca képviselőjének, amelyben az érettségi követelmények megváltozása miatt tiltakoznak.
    Az államtitkárság reagálásában felidézte, hogy a Független Diákparlament nevében Bárkay Gergely január 15-én a szakmai érettségi követelmények kapcsán kéréssel fordult az oktatási államtitkársághoz, melyre február 6-án Palkovics László oktatásért felelős államtitkára írásban megküldte részletes válaszát.
    Az oktatási államtitkárság ezért értetlenül fogadta "az ellenzék által támogatott Tanítanék Mozgalom rendezvényein is rendszeresen felszólaló, a Pukli István vezette Teleki Blanka Gimnáziumban megalakult Független Diákparlament" további levelét, melyben a február 9-re tervezett politikai indíttatású demonstrációjukról tájékoztat. Az államtitkárság közleményében úgy fogalmazott: míg ezek a mozgalmak tüntetnek, a kormány cselekszik, az oktatásért felelős tárcának pedig különösen fontos a diákokkal való közös együttműködés. Erre hozták példaként, hogy az Országos Diákparlamentet Palkovics László részvételével rendezték meg február elején, s 52 pontos javaslataik között kitértek az érettségik követelményére is.
    Emlékeztettek arra is: az ötödik érettségi tárgy választhatóságának megszűnése a szakgimnáziumokban (szakközépiskolákban) már 2011 óta ismert. Az intézkedés célja, hogy megfelelő és versenyképes tudással lépjenek be a munka világába a szakgimnáziumok (szakközépiskolák) tanulói, továbbá a Köznevelési Kerekasztal javaslatára a szakmai érettségi vizsga már nem csak emelt, hanem középszinten is letehető, ami lényeges könnyítést jelent az addig érvényben lévő szabályozáshoz képest - rögzítette az államtitkárság.