Auguszta napja van. | 2024.03.29

Elhárította illetékességét az alkotmánybíróság a tüntetésekhez vezető kormányrendelet ügyében

2017-02-09 16:22:00

 Elhárította illetékességét a román alkotmánybíróság a büntető törvénykönyv (Btk.) és perrendtartás módosítását célzó, országos tiltakozási hullámot kiváltó sürgősségi kormányrendelet alkotmányosságának ügyében csütörtökön.

    A taláros testület arra hivatkozva utasította el - többségi szavazattal - a tartalmi normakontrollt, hogy csak hatályos jogszabályok alkotmányosságáról dönthet, a vitatott január 31-i kormányrendeletet viszont vasárnap a kormány egy újabb jogszabállyal hatályon kívül helyezte.
    A jogszabály ellen - a szociálliberális kormánykoalícióhoz közel álló - Victor Ciorbea ombudsman emelt alkotmányossági kifogást, miután Klaus Iohannis jobboldali államfő és a legfőbb ügyész is ezt kérte tőle.
    Valer Dorneanu, az alkotmánybíróság elnöke elmondta: az ombudsmannak joga volt alkotmányossági kifogást emelni múlt héten az akkor még hatályos rendelet ellen, de panasza időközben "befogadhatatlanná vált", ezért óvását elutasították. Volt már rá precedens, hogy az alkotmánybíróság hatályon kívül helyezett jogszabályok alkotmányosságát is megvizsgálta, olyan esetekben, amikor azoknak voltak már jogkövetkezményei, a tüntetéseket kiváltó rendeletnél azonban nem állt fenn ez a helyzet - tette hozzá.
    Szerdán az alkotmánybíróság elutasította azokat a - legfelső bírói tanács (CSM), illetve Klaus Iohannis államfő által beterjesztett - alkotmányossági óvásokat is, amelyek szerint vitatott sürgősségi rendeletének kibocsátásakor a kormány hatásköri konfliktusba került volna az igazságszolgáltatással, illetve a parlamenttel. A taláros testület megállapította: a kormánynak nem volt kötelező kikérnie az ügyben a CSM szakmai véleményezését, és önmagában azzal sem sértett alkotmányt, hogy a büntetőjogot sürgősségi rendelettel módosította.
    A román sajtó arra számított, hogy az ombudsman óvása nyomán az alkotmánybíróság csütörtökön tartalmi szempontból is megvizsgálja, hogy indokolt - és így alkotmányos - volt-e a kormány sürgősségi beavatkozása a büntetőjogba, a taláros testület döntése azonban nyitva hagyta a kérdést.
    Romániában a kormány csak kivételes helyzetekben avatkozhat be sürgősségi eljárással a törvényhozásba, a rendeletben szereplő indoklást viszont az ombudsman nem találta kielégítőnek. A kormány egy uniós irányelvre hivatkozott a rendeletben, amelynek alkalmazási határideje 2018 áprilisában jár le.