Auguszta napja van. | 2024.03.29

Jégtorlaszt robbantottak a Tiszán Tiszadadánál

2017-02-09 16:15:00

 A tiszai vízlépcső megvédése érdekében jégtorlaszt robbantottak fel a Készenléti Rendőrség tűzszerészei és a vízügy szakemberei a Tisza tiszadadai szakaszán csütörtökön.

    Láng István, az Országos Műszaki Irányító Törzs (OMIT) vezetője újságíróknak elmondta, ezen a szakaszon legutóbb 2003-ban alakult ki hasonló jégtorlasz, amikor az érkező jég feltöltötte a folyómedret és az erőmű üzemképtelenné vált.
    A mostani robbantással meglazították a jégtakarót, a jégtörő hajók pedig a következő két napban megtisztítják a jégtől a folyómedret - közölte.
    Záhony és Szabolcsveresmart között szinten jégtorlasz alakult ki, ami megemelte a Tisza vízszintjét, ott harmadfokú árvízvédelmi készültség van érvényben. A több mint húsz kilométer hosszú jégtorlasz visszafog egy árhullámot, fölötte nem érkezik újabb torlasz - ismertette.
    Arra készülnek, hogy ez a jég a Tisza alsó szakaszát is eléri - mondta Láng István. Az árhullám vagy feltöri az ottani állójeget, intenzív jégzajlást indítva el - ezt át kell engedni a tiszalöki vízerőművön -, vagy nem töri fel, hanem a Tisza vize olvasztja fel a jeget - magyarázta.
    A nehezebb az, ha át kell engedni a torlasz jegét a tiszalöki vízlépcsőn, ehhez az alsóbb folyószakaszt mindenképpen meg kell tisztítani - mondta a szakember. A Tiszalök fölötti szakaszon több mint negyven olyan kanyarulat van, amelyben torlasz alakulhat ki, közülük most harmincnál van ilyen veszély.
    Láng István megjegyezte, a jégrobbantást már jogszabály is támogatja: a Készenléti Rendőrség biztosítja a tűzszerészeket és a robbanóanyagot, a vízügyi szolgálat pedig a jégtörő hajókat.
    Huszák András rendőr alezredes az MTI kérdésére elmondta, hogy a robbantáskor speciális, ammónium-nitrátot tartalmazó jégrobbantó tölteteket alkalmaztak a tűzszerészek.
    A jégrobbanás által keltett lökéshullámot a folyótól több száz méterre is érezni lehetett - tapasztalta az MTI tudósítója a helyszínen.
    Az OMIT csütörtökön azt közölte az MTI-vel, hogy a Tisza vízszintje Záhony térségében meghaladta a harmadfokú készültségi szinte, a víz a jégtorlódás mellett kilépett a hullámtérre. Záhony fölött azonban a vízszint már csökken, a jégzajlás gyakorlatilag megszűnt.
    A várakozások szerint a következő napokban az árhullám átfolyik a Szabolcsveresmart és Tiszalök közötti szakaszon - írta közleményben az OMIT. Hozzátették, a következő napokban a Tiszalök alatti szakaszt tisztítják meg a jégtől, hogy az esetlegesen meginduló, a Felső-Tiszáról érkező jeget torlasz kialakulása nélkül tudja fogadni.
    A prognózisok alapján az irányító törzs nem számol olyan jeges árvíz kialakulásával, mint amilyen 1985-ben volt. Akkor három jégtörő hajó állandó működése mellett több mint negyven helyen volt szükség torlaszrobbantásra a Tiszán.