Gedeon napja van. | 2024.03.28

Enyhítették az újszülött gyermeke halálát okozó mátranováki nő büntetését

2017-02-08 17:46:00

Gondatlan emberölés vétsége miatt két év hat hónap fogházbüntetéssel sújtotta az újszülött gyermeke halálát okozó mátranováki nőt a Fővárosi Ítélőtábla szerdán. A Debreceni Ítélőtábla kirendelés alapján eljáró tanácsa ezzel jelentősen enyhítette az első fokon még szándékos emberölés miatt hozott, hét év fegyházat kiszabó ítéletet.

    Fórizs Ildikó, a Debreceni Ítélőtábla szóvivője az MTI-vel közölte: a táblabíróság Elek Balázs vezette tanácsa a vádlott cselekményét gondatlanságból elkövetett emberölés vétségének minősítette, amelynek büntetési tétele 1-5 év szabadságvesztés.
    Az ítélőtábla szerint a vádlott abban a tudatban volt, hogy a gyermek halva született, ezért nem részesítette megfelelő ellátásban, e tévedését pedig gondatlansága okozta. Szándékos emberölést nem lehet ilyen esetben elkövetni - ismertette a szóvivő.
    A megismételt eljárásban első fokon eljáró Balassagyarmati Törvényszék korábban hét év fegyházra ítélte a mátranováki nőt, aki 2013 nyarán, közvetlenül a szülés után sorsára hagyta életképes kislányát, aki néhány óra múlva meghalt.
    A bíróság által megállapított tényállás szerint a vádlott 2013 tavaszán észlelte, hogy terhes, de orvoshoz nem ment. Attól tartott, hogy ha kiderül az állapota, abból otthon is baja lesz és munkát sem vállalhat. Egy kórházban helyezkedett el, ahol észlelték az állapotát, szakorvosi ellátásban is részesült, és úgy döntött, örökbe adja a gyermeket. 
    A nő a nevelőszülei előtt továbbra is titkolta terhességét, és júliusban mátranováki otthonában életképes kislányt szült. Abban a hitben, hogy a csecsemő halott, pelenkába csomagolta és egy szekrénybe tette. Orvosi segítséget nem kért, a lakásban lévő nevelőszüleinek sem szólt. Később begyújtott a kandallóba és a tűzbe tette az akkor már halott gyermeket, majd meggondolta magát, a tüzet eloltotta, a tetemet még egy pelenkával körbetekerte, és a padláson rejtette el. 
    Mindezek után néhány óra múlva Salgótarjánba utazott, hogy a megbeszéltek szerint találkozzon a gyámhatósági ügyintézővel. Hasfájás miatt azonban orvoshoz kellett mennie; a megyei kórházban a főnővér észlelte, hogy a nőnek már nincs "pocakja", és felszólította, hogy azonnal vizsgáltassa meg magát a szülészeten. 
    A vizsgálat során mondta el a nő, hogy a gyermek otthon van a padláson, és azt állította, hogy halva született. Kiderült azonban, hogy a gyermek élve született, halálát kizárólag az ellátatlanság folytán bekövetkezett lehűlés okozta.