Gedeon napja van. | 2024.03.28

Brüsszel: fokozni kell a menekültek áthelyezése és áttelepítése érdekében tett EU-tagállami vállalásokat

2017-02-08 15:03:00

Az Európai Bizottság szerint az európai uniós tagállamok részéről további erőfeszítésekre van szükség, hogy megszilárduljanak a menekültek áthelyezése és áttelepítése érdekében eddig tett lépések, és teljesüljön az a célkitűzés, hogy Olaszországból havi 1000, Görögországból havi 2000 menekültet helyeznek át más tagországokba.

    Frans Timmermans, az uniós végrehajtó testület első alelnöke az úgynevezett uniós szükséghelyzeti áthelyezési és áttelepítési mechanizmusról szóló kilencedik bizottsági eredményjelentést ismertetve hangsúlyozta, hogy a tagállamok tovább fokozták áttelepítési erőfeszítéseiket, és immár 13 968 ember számára biztosították a jogszerű és biztonságos eljutás lehetőségét Európába. A jelentés a tavaly december óta végrehajtott intézkedéseket értékeli.
    Timmermans kijelentette: a tagállamoknak biztosítaniuk kell a rájuk eső mértéknek megfelelő áthelyezések folyamatosságát. Ez jogi kötelezettségük, és szükséges ahhoz, hogy a gyakorlatban is érvényesítsék a szolidaritás elvét - szögezte le.
    A jelentést részletezve az alelnök elmondta, hogy a beszámolási időszakban újabb 3813 embert helyeztek át, ezzel a teljes létszám 11 966 főre nőtt.
    Beszámolt arról, hogy Olaszország és Görögország tekintetében egyaránt decemberben került sor az eddigi legtöbb, összesen 1926 áthelyezésre (764 ember Olaszországból és 1162 ember Görögországból). Januárban 1682 főt helyeztek át (551-at Olaszországból és 1131-et Görögországból).
    Az áthelyezési mechanizmusban tevékenyen részt vevő tagállamok és társult országok közül Finnországot emelte ki, amely a Görögország esetében vállalt 1299-ből 560 embert, az Olaszország esetében vállalt 779-ből pedig 359 embert már átvett.
    A bizottsági jelentés szerint az uniós tagállamok az EU-n kívülről is a tervek szerint biztosítják az Európába való biztonságos és legális eljutás lehetőségeit a nemzetközi védelemre szorulóknak: a 2015 júliusában elfogadott mechanizmus keretében vállalt 22 504 áttelepítésből már 13 968 megtörtént.
    Az előző, decemberi jelentés óta 913 embert telepítettek át, elsősorban Törökországból, Jordániából és Libanonból 21 célországba (Ausztria, Belgium, Cseh Köztársaság, Dánia, Egyesült Királyság, Észtország, Finnország, Franciaország, Hollandia, Írország, Izland, Lettország, Liechtenstein, Litvánia, Németország, Norvégia, Olaszország, Portugália, Spanyolország, Svájc és Svédország). Svédország, az Egyesült Királyság, Finnország és Hollandia, csakúgy mint a társult állam Svájc, Liechtenstein és Izland már teljeskörűen teljesítette áttelepítési vállalásait - tették hozzá.
    Az EU-Törökország nyilatkozatban rögzített száma is tovább emelkedett. Tavaly április óta 3098 szíriai állampolgárt telepítettek át Törökországból az unióba - áll a bizottság jelentésében.
     A jelentést ismertető brüsszeli sajtótájékoztatóján Timmermans újságírói kérdésre válaszolva azt mondta, az Európai Bizottság gondolkodik azon, hogy szankcionálja azokat a tagállamokat, amelyek nem tesznek eleget kötelezettségvállalásaiknak. Elmondta, kötelezettségszegési eljárást is indíthatnának, de a bizottság bízik abban, hogy politikai megoldást lehet találni az ilyen esetekben.
    Hangsúlyozta, téves az a néhány tagállam által hangoztatott elgondolás, hogy tettek nélkül szolidaritást lehet mutatni.
Hozzátette, ha valaki a szolidaritásáról kíván tanúbizonyságot tenni, annak minden területen cselekvésekben is meg kell nyilvánulnia.
    "A szolidaritásról nem csak beszélünk, hanem tettekben fejezünk ki" - fogalmazott az alelnök.
    Másik kérdésre válaszolva elmondta: azt a magyar javaslatot, hogy a menedékkérőket kérelmük elbírálásának ideje alatt helyezzék el zárt táborokban, az Európai Bizottság akkor tudja alaposan megvizsgálni, ha annak terveit a magyar hatóságok rendelkezésre bocsátják. "Várjuk a magyar terveket" - fogalmazott.
    Az alelnök minden tagállamot arra kért, tartsák magukat a közösen elfogadott nemzetközi és európai szabványokhoz, amelyeket minden olyan ember esetében alkalmaz az Európai Unió, akik menedékkérelmet nyújtanak be.