Csongor napja van. | 2024.04.16

Biztonságos szalagkorlátot fejlesztett egy magyar cég

2017-02-07 11:20:38

Biztonságos, a járműveket az ütközés után az útra visszaterelő szalagkorlátot szabadalmaztatott a DAK Acélszerkezeti Kft., amellyel díjat nyert a Nemzetközi Minőség-Innováció 2016 pályázaton - erről Tarány Gábor, a cég ügyvezető igazgatója beszélt kedden az M1 aktuális csatornán.

    A veronai buszbalesetre utalva elmondta, ha ilyen típusú korlátokat telepítenek, akkor nem valószínű, hogy megtörténhetnek hasonló balesetek. A szabadalom lényege, hogy ütközéskor a szalagot tartó oszlop leválik a szalagról, és a szalag visszairányítja a járművet az útra - fejtette ki.
    Bakos József, a pályázaton szintén díjazott HungaroControl Kft. főosztályvezetője elmondta, hogy bevezették a szabad légtérhasználatot, a repülőgépek a legrövidebb utat használhatják a magyar légtérben, a földfelszíntől az ellenőrzött légtér tetejéig. Ezzel mintegy 3 millió dollár értékű üzemanyagot spórolhatnak meg a légitársaságok és 16 millió kilogrammal kevesebb a szén-dioxid kibocsátás. Mint mondta, bízik benne, hogy a légitársaságok ezt visszafordítják a jegyárakba.