Gedeon napja van. | 2024.03.28

Megnyílt a Sissiről szóló részleg a bécsi panoptikumban

2017-02-05 18:12:00

Vasárnaptól a nagyközönség előtt is megnyílt az Erzsébet osztrák császárnéról és magyar királynéról, Sissiről szóló részleg a bécsi Madame Tussauds panoptikumban, a különleges tárlat Sissi (Sisi) születésének 180. évfordulója alkalmából készült.

    A bécsi Práter területén lévő panoptikum Sissi egy napját mutatja be, egyebek mellett illatokkal, ízekkel, tapintható élményekkel és 3D-animációkkal. A tárlat a múzeum 2011-es megnyitása óta a legnagyobb önálló installáció. 
    A tárlaton Sissi korára legjellemzőbb hétféle illat érezhető, többek között a kávéházaké és a bécsi utcáké. Hologramos technikával Sissi szépítkező szokásait, és az udvari ceremóniák rendjét mutatják be. Mintegy 100 darab tortautánzatot pedig négy hónapon át készített egy walesi művész. 
    A csaknem egy éven át tervezett tárlat koncepcióját az angol Adventurous Creative Agency ügynökség csapata valósította meg. 
    A megnyitón I. Ferenc József és Erzsébet ükunokája, Leopold Altenburg színész és rendező a tárlat egyik különlegességének nevezte, hogy Sissi életének ellentétes oldalait is bemutatják, az öntudatos és szép uralkodót és a fia, Rudolf halála után összetört császárnét. "Számomra Sissi elsősorban magánember és családanya" - mondta Altenburg. 
    "Sissi életét korhűen, kendőzetlenül és giccstől mentesen ábrázoljuk" - mondta Arabella Kruschinski, a panoptikum igazgatója. Ismertetése szerint a mintegy 90 négyzetméteres kiállítóhelyiségben nemcsak a romantikus uralkodónőt, hanem az eddig ismeretlen melankolikus Sissit is bemutatják. Úgy vélte, hogy Sissin kívül alig van olyan női történelmi személyiség, aki körül ennyire sok mítosz kering, mint körülötte.